Istočni front, 107. dan: Putin: "Nijedna gvozdena zavjesa neće pasti na rusku ekonomiju"

10.06.2022. 08:50
0
IZVOR: b92.net

Sto sedmi dan rata u Ukrajini. U Sjeverodonjecku se trenutno vode najsnažnije borbe.

Ukrajinski ministar odbrane ponavlja da svakodnevno gube na stotine vojnika. Ocjenjuje da bi zapadno oružje koje je već stiglo u Ukrajinu bilo dovoljno da pobijedi bilo koju armiju Evrope, ali ne i rusku.

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike, oblasti koja je proglasila nezavisnost, osudio je na smrt dvojicu Britanaca i državljanina Maroka, koji su ratovali na strani Ukrajine. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da se Rusija osjeća previše jakom da bi razgovarala o završetku rata. Poziva Zapad da uvede još strože sankcije.

Putin: "Nijedna gvozdena zavjesa neće pasti na rusku ekonomiju"

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da nijedna gvozdena zavjesa neće pasti na rusku ekonomiju uprkos sankcijama koje je uveo Zapad.

Rusija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača prirodnih resursa, suočava se sa najvećom ekonomskom kontrakcijom od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ukrajinske snage ispalile 10.000 projektila

Od 17. februara kada je došlo do eskalacije situacije u Donbasu ukrajinske snage su ispalile preko 10.000 projektila različitog kalibra na LNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajinska vojska gađala je LNR, kako se navodi, iz sistema "Točka U","Grad", "Uragan", "Smerč". U istom periodu je poginulo 37 civila, a ranjeno 138, uključujući 17 djece. Uništen je 1.321 stambeni objekat u 30 naselja i 129 objekata civilne infrastrukture.

Evropska komisija će 17. juna staviti na razmatranje pitanje dodjeljivanja Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU. Američka agencija Blumberg piše da će EK i preporučiti da se Kijevu da status kandidata, ali i da postoje dvije zemlje koje se tome protive - Holandija i Danska. Njemačka kao kompromis predlaže uslovni status kandidata. Sve i da se Kijev popne još jednu stepenicu bliže EU, proces pridruživanja trajaće minimum 10 godina, konstatuje američka agencija.

Francuska i dalje spremna da šalje teško naoružanje Ukrajini

Francuska će ostati spremna da odgovori na sve potrebe Ukrajine, uključujući teško naoružanje, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Kako je saopštila Jelisejska palata, Makron se interesovao za najnovija dešavanja na terenu, kao i o potrebama Ukrajine u pogledu vojne opreme, političke i finansijske podrške i humanitarne pomoći.

Sagovornici su se dogovorili da ostanu u kontaktu, posebno kada je riječ o podnošenju zahtjeva Ukrajine za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, o čemu će se diskutovati na samitu EU 23. i 24. juna.

Pentagon: Ukrajina nema programe biološkog i hemijskog oružja

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon.

U saopštenju sa navodi i da su SAD u posljednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u okviru mirovnih programa.

SAD su, takođe, sarađivale na poboljšanju ukrajinske biološke bezbjednosti i nadzoru bolesti vezanih za zdravlje ljudi i životinja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 53m
    0
  • Slani mafini
    18h 14m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 9m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 3m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 32m
    3