Istočni front, 142. dan: SAD ukinule sankcije filijali ruske Alfa banke u Kazastanu

15.07.2022. 09:47
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 142. dan specijalne vojne operacije koju ruska vojska izvodi u Ukrajini.

SAD pozvale su svoje građane da odmah napuste Ukrajinu.

Moskva ističe da želi pregovore, ali da Ukrajina mora da prihvati realnost. Kaže da mirovni sporazum ne može biti postignut ako Kijev ne prihvati prijedlog da Ukrajina bude vojno neutralna i da na njenoj teritoriji ne bude raspoređeno nuklearno oružje.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da oružje koje Vašington predaje kijevskom režimu produžava sukob. EU sprema novi paket sankcija Rusiji.

Kanada uvela nove sankcije

Vlada Kanade uvela je nove sankcije ruskom energetskom sektoru i hemijskoj industriji, navodi se na sajtu kanadskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Tas.

- Kanada je 14. jula 2022. dodatno izmijenila propise o specijalnim ekonomskim merama Rusiji kako bi zabranila pružanje još dvije proizvodne usluge ruskoj naftnoj, gasnoj, hemijskoj i proizvodnoj industriji - navodi se u dokumentu uz napomenu da je Kanada ciljala proizvodni sektor, dodavanjem osam novih industrija na listu.

Prema dokumentu, kanadskim građanima i kompanijama zabranjeno je da ruskoj strani pružaju niz usluga, uključujući one koje se odnose na proizvodnju gotovih metalnih proizvoda; motornih vozila, prikolica i poluprikolica; računarskih, elektronskih i optičkih proizvoda; elektro opreme i drugih sektora.

Predstavnik ambasade Rusije u Kanadi Vladimir Proskurjakov izjavio je za Tas da su sankcije kontraproduktivne i da će imati negativne posljedice i za Kanadu.

Kim: Rusija raketirala dva najveća univerziteta u Nikolajevu

Načelnik Nikolajevske regionalne vojne uprave Vitalij Kim izjavio je da su ruske snage napale dva najveća univerziteta u Nikolajevu, na jugu Ukrajine.

Kim je na Telegramu napisao da je ispaljeno najmanje 10 projektila, prenosi Interfaks Ukrajina.Prethodno je gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio da u tom gradu jutros odjekuju snažne eksplozije i pozvao građane da hitno idu u skloništa.

Ruska vojska: Ukrajinci minirali most preko rijeke Volčja

Ukrajinski neonacisti minirali su most preko rijeke Volčja u Dnjepropetrovskoj oblasti, koji planiraju da dignu u vazduh i za to okrive Rusiju i DNR, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

SAD ukinule sankcije filijali ruske Alfa banke u Kazastanu

Američko ministarstvo finansija skinulo je danas sa liste sankcija filijalu ruske Alfa banke u Kazahstanu, saopšteno je u Vašingtonu.

Ministarstvo finansija SAD je dozvolilo i transakcije koje se tiču ćerke kompanije Gasproma, a to je nekadašnja Gasprom Njemačka GmbH, prenijeli su ruski mediji.

Sada se ta kompanija zove Sekjuriti enerdži for Jurop (SEFE).

- Dozvoljene su sve transakcije koje se tiču SEFE, ili bilo kojeg entiteta nad kojim SEFE direktno ili indirektno ima vlasništvo bar 50 odsto ili više, počev od ponoći 16. decembra 2022 - navodi se u dokumentu.

Ukrajina dronovima napala region Brjansk

Ukrajinske bespilotne letjelice napale su granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk, izjavio je lokalni gubernator Aleksandar Bogomaz.

- Ukrajinski dronovi su ušli u vazdušni prostor našeg regiona. Granični prelaz u naselju Černozemni je pogođen dva puta u toku dana - naveo je Bogomaz na svom Telegram nalogu, preneo je TAS S.

On je dodao da je još jedna bespilotna letjelica napala benzinsku pumpu u naselju Novije Jurkoviči u okrugu Klimovski, ali da u napadima nije bilo žrtava.

Region Brjansk se graniči sa severnim delom Ukrajine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 6m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 48m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 16m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 37m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 46m
    0