Istočni front, 145. dan: Šojgu: Prioritet uništenje ukrajinskog oružja dugog dometa

18.07.2022. 10:32
1
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 145. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov je juče saopštio da je raketama dugog dometa u Odesi uništeno skladište protivbrodskih raketa "Harpun" koje su Ukrajini predale zemlje NATO-a.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je načelnika Službe državne bezbjednosti i državnu tužiteljku.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je sinoć smijenio sa dužnosti generalnog tužioca Ukrajine Irinu Venediktovu i šefa Službe bezbjednosti Ukrajine Ivana Bakanova zbog navodne saradnje pripadnika njihovih službi sa Rusima.

Evropska unija će danas raspravljati o daljem uvođenju sankcija protiv Rusije, zbog toga što optužuju Moskvu da koristi nuklearno postrojenje u Zaporožju za skladištenje oružja i slanje raketa u okolna područja.

Ukrajinska vojska je počela da koristi američki sistem HIMARS i to u Lugansku.

Šojgu: Prioritet uništenje ukrajinskog oružja dugog dometa

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupe Istok uključene u specijalnu operaciju u Ukrajini i naredio da prioritet bude uništavanje ukrajinskog raketnog i artiljerijskog naoružanja dugog dometa, kojima se granatira prostor Donbasa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je naredio komandantu grupe da prioritet bude uništavanje visokopreciznim oružjem ukrajinskih raketa i artiljerije dugog dometa, iz kojih se granatiraju stambena naselja u Donbasu i namjerno pale polja sa žitom, kao i skladišta žita, prenosi RIA Novosti.

Šojgu je 16. jula izvršio inspekciju grupa Jug i Centar.

Njemačka zapretila Rusiji?

EU neće povući sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, ako Moskva i Kijev potpišu mirovni sporazum pod ruskim uslovima, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc, prenosi TASS, pozivajući se na njemačke medije.

- Dio nove realnosti je da se i EU konsolidovala. Ona je prilično jednoglasno reagovala na rusku agresiju i uvela do sada nezabilježene oštre kaznene mjere. Od početka smo znali da ćemo vjerovatno morati da primjenjujemo ove sankcije još dugo - naveo je Šolc u svom članku za njemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung, objavljenom u nedelju.

On je naglasio jasan stav Brisela da "ni jedna od ovih sankcija neće biti povučena u slučaju mira po diktatu Rusije".

"Neprihvatljivo"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je kanadskom premijeru Džastinu Trudou da je za njegovu zemlju neprihvatljiva odluka Otave da vrati gasnu turbinu namijenjenu gasovodu "Sjeverni tok 1", jer smatra bi to moglo da podstakne još kršenja sankcija Rusiji.

Riječ je o prvom telefonskom razgovoru dvojice lidera nakon kanadske odluke da dopusti povratak u Evropu turbine za ruski gasovod "Sjeverni tok 1", koju je ukrajinski predsjednik oštro kritikovao.

"Naglasio sam da Ukrajinci nikada neće prihvatiti odluku Kanade u vezi sa turbinom 'Sjevernog toka'", naglasio je ukrajinski predsjednik.

Trudo je saopštio da je donijeta "veoma teška odluka" da se odobri izuzeće od sankcija uvedenih Rusiji, u vezi vraćanja iz Kanade popravljene turbine potrebne za gasovod Sjeverni tok 1.

Rusi granatirali Nikopolj

Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, a ranjena je jedna osoba, saopštio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.

On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmjere razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

Rogov: Zapad dao ultimatum Zelenskom

Šef Zaporoške oblasti Rogov rekao je da su zapadni pokrovitelji dali ultimatum Zelenskom da ne preda grad Slavjansk DNR-u, inače će vojno finansiranje biti zaustavljeno.

Žestoke borbe na granici

- Naša vojska realizuje borbene zadatke u okviru specijalne vojsne operacije na granici Gluškovskog rejona i Sumske oblasti. Zato se ovdje čuje pucnjava. Molim građane da ostanu mirni - izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt, piše Sputnjik.

Juče je gradonačelnik ukrajinskog grada Suma pozvao građane da se evakuišu, nakon čega je bio meta oštrih kritika zbog "izazivanja panike".

Turbina za "Sjeverni tok 1" otpremljena iz Kanade za Njemačku

Kanada je poslala turbinu za gasovod "Sjeverni tok 1" u Njemačku 17. jula avionom nakon što su radovi na popravci završeni, objavio je u list Komersant, pozivajući se na ljude upućene u situaciju.

Biće potrebno još pet do sedam dana da turbina stigne do Rusije ako ne bude problema sa logistikom i carinom, navodi list.

Prvobitno je bilo planirano da remontovana turbina bude isporučena brodom, ali je plan u međuvremenu promenjem i poslata je avionom, a nakon dospeća u Njemačku biće otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem, navodi list, a prenosi Tas.

Nakon brojnih zahtjeva Njemačke, Kanada je 9. jula odlučila da vrati popravljenu Siemensovu turbinu, koju je zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi.

Evropska komisija je utvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, jer one ne obuhvataju opremu za transport gasa.

Liz Tras spremna da se sastane sa Putinom

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da je spremna da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20, ukoliko postane premijer.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    I sta cemo sad 18.07.2022. 16:51
    Kad ministar odbrane mora svojim generalima nacrtati prioritete.
    Zar je moguce da 4 Himarsa naprave toliki problem velicanstvenoj ,svemogucoj i ne pobjedivoj drugoj armiji svijeta.
    P.s. mislim da se Sojgu preracunao, javljeno je prije 7 dana da je unisteno 4 Himarsa na liniji , 2 prodana ruskoj vojsci i da je jos nekoliko unisteno u skladistima u Dnipru, Zaporozju i Lvivu.
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 56m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 38m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 6m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 27m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 36m
    0