Istočni front, 146. dan: Putin i Erdogan o izvozu žitarica

19.07.2022. 09:32
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 146. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da Rusija ne može da se razvija izolovana od cijelog svijeta, i da neće biti tako, uprkos sankcijama.

Nakon što je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski smijenio načelnika Službe bezbjednosti (SBU) Ivana Bakanova, novi šef obaveštajne agencije je postao Vasilij Maljuk. Razlog za smjenu je navodno curenje informacija i saradnja sa Rusima pripadnika SBU, zbog čega je juče otpušteno još 28 zaposlenih.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavio je inspekciju ruske grupe ''Istok'' u Ukrajini i naredio da prioritet vojske bude unuštavanje ukrajinskog raketnog i artiljerijskog naoružanja dugog dometa.

Putin danas u Iranu sa Raisijem i Erdoganom

Danas će se u Teheranu sastati predsjednici Irana, Rusije i Turske kako bi razgovarali o regionalnim i međunarodnim problemima, saopšteno je iz Kremlja.

Od početka specijalne operacije u Ukrajini, ovo je prvo putovanje ruskog predsednika van teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, kako mediji saznaju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će Putin održati trilateralni samit sa predsednicima Turske i Irana o sprovođenju rješenja u Ukrajini. Takođe je rekao da bi uskoro mogao biti postignut sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji Rusije i Irana.

Putin i Erdogan o izvozu žitarica

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastaće se kasnije danas u Teheranu kako bi razgovarali o izvozu ukrajinskog žita, rekao je pomoćnik Kremlja.

Putin bi trebalo da otputuje u Teheran da se sastane sa Erdoganom i iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem u okviru takozvanog formata razgovora u Astani u vezi sa Sirijom, saopštio je Kremlj prošle nedelje.

- Sa Erdoganom će se razgovarati o pitanju ukrajinske isporuke žita. Spremni smo da nastavimo rad na tom putu - rekao je u ponedjeljak Jurij Ušakov, Putinov savjetnik za spoljnu politiku.

Pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija su, kako se izveštava, blizu sporazuma koji će biti potpisan kasnije ove nedjelje o nastavku isporuke žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je da je između Ukrajine i Rusije "nađen principijelni sporazum" da se uspostavi siguran pomorski koridor koji omogućava transport žitarica.

Uništene sve diverzantske grupe u Hersonu

U Hersonskoj oblasti uništene su gotovo sve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Pristalice ovih grupa su uhapšene i sada su u zatvoru, saopštile su lokalne vlasti.

U pozorištu u Mariupolju nije bilo civila

U Dramskom pozorištu u Marijupolju u trenutku razorne eksplozije u martu ove godine nije bilo civila, a ukrajinska vojska je tamo imala borbene položaje, rekao je za RIA šef istražnog odjeljenja Glavnog tužilaštva DNR Aleksej Kucurubenko.

Žestoka granatiranja

Ukrajinske snage od jutros granatiraju više gradova na teritoriji DNR - Donjeck, Jasinovatu, Avdejevku.

Obraća se prva dama

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obratiće se u srijedu Kongresu SAD, saopštila je danas kancelarija predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Američki kongresmeni ugostiće Zelensku, suprugu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, u 11 časova po lokalnom vremenu, saopštila je kancelarija Nensi Pelosi, prenio je Rojters.

Amerika jasna: "Nastavljamo"

SAD će nastaviti da pružaju obavještajne podatke Ukrajini nakon nedavnih kadrovskih promjena u najužem krugu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, saopštio je danas Stejt department, prenio je Rojters.

Zelenski je u nedjelju razrešio načelnika Službe državne bezbjednosti Ivana Bakanova i državnu tužiteljku Irinu Venediktovu, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

Naredbe o razrešenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva i Venediktove, koja je zadužena za procesuiranje navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljeni su sinoć na zvaičnom sajtu predsjednika.

Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbjednost radilo protiv Ukrajine na teritorijama koje je okupirala Rusija.

Dodao je da je u službama na čijem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 10m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 52m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 20m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 41m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 50m
    0