Istočni front, 169. dan: Vojni ekspert Mihail Hodarenok: Ruske oružane snage priredile su "vatreni pakao" Oružanim snagama Ukrajine

11.08.2022. 10:10
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 169. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Na zahtjev Rusije, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas o nuklearnoj elektrani Zaporožje. Zabrana uvoza ruskog uglja u Evropsku uniju stupila na snagu.

DNR: Zaustavljeno curenje amonijaka iz granatirane pivare

Ministarstvo za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštilo je danas da je zaustavilo curenje amonijaka koje je nastalo nakon ukrajinskog granatiranja pivare u Donjecku.

-NOd 1.00 časova zaustavljeno je curenje amonijaka u Donjeckoj pivari - saopštilo je ministarstvo na Telegramu, prenosi TAS S.

Više od 30 ljudi nalazilo se u fabričkom postrojenju u Donjecku tokom jučerašnjeg granatiranja, a jedna od njih je poginula, dok su još dvije povrijeđene, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR.

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je napade ukrajinske vojske na grad Energodar tokom noći i nuklearnu elektranu Zaporožje jutros, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

 - U Energodaru je bilo veoma bučno sinoć, tokom većeg dijela noći i jutros - naveo je on na Telegramu, prenosi TAS S.

Prema njegovim riječima, uoči sjednice Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u Zaporožju, ukrajinske snage pokušavaju da pogode grad i nuklearku raketnim lanserima, teškom artiljerijom i dronovima, ali je ruska PVO uspjela da odbije sve "neprijateljske rakete i napade dronova".

Ruske oružane snage tokom specijalne operacije koriste taktiku koja se odlikuje velikom potrošnjom granata i efikasnošću

Oružane snage Ruske Federacije priredile su "vatreni pakao" Oružanim snagama Ukrajine u Marinku, piše rezervni pukovnik Mihail Hodarenok na svom Telegram kanalu.

- To nije čisto ruski izum. Po prvi put, takva tehnika je korišćena u drugoj godini Velikog otadžbinskog rata. Ali ruska vojska je ovu taktiku dovela do savršenstva - rekao je vojni ekspert.

Ukrajinske trupe granatirale su Novobahmutovku i Horlivku

Ukrajinski vojnici su za 10 minuta ispalili pet mina kalibra 120 milimetara na Novobahmutovku i šest granata kalibra 152 milimetara na Gorlovku, izvijestila je kancelarija DPR-a u ZSO .

Gorlovka se nalazi 50 kilometara sjeverno od Donjecka , grad je dom hemijskog koncerna Stirol i preduzeća za rudarstvo uglja. Gorlovka je jedno od najvećih naselja u DNR , a pod kontrolom je republike od 2014. godine. Prije početka sukoba u Donbasu , stanovništvo Gorlovke je brojalo više od 250.000 ljudi. Ovdje su najčešće granatirana naselja Zajcevo i naselja rudnika imena Gagarina i „6/7“ koja se nalaze na periferiji.

Su-25 snimljen je iznad Soledara.U jednom trenutku samo par desetina metara leti iznad zemlje

Ruski jurišnici Su-25 izvršavaju borbene zadatke na izuzetno malim visinama.

Na snimku se vidi kako par Su-25 , praveći oštre zaokrete, nekoliko puta prolazi iznad grada. U jednom trenutku, jurišnici su samo nekoliko desetina metara iznad zemlje.

Avioni prilikom prolaska iznad grada ispaljuju takozvane toplotne zamke, koje bi trebalo da ih zaštite od projektila iz prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema. U osnovi, rakete MANPADS su opremljene termalnim glavama za samonavođenje i sa velikim stepenom vjerovatnoće mogu uhvatiti lažne termičke ciljeve koji emituju veliku količinu toplote usljed sagorijevanja pirotehničkog sastava.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 34m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 25m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 12m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 38m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 20m
    0