Istočni front, 271. dan: Patrijarh Kiril: Od Rusije zavisi sudbina svijeta

21.11.2022. 16:05
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 271. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinska vojska tokom proteklog vikenda intezivno granatirala Zaporošku nuklearnu elektranu.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi apelovao da se „pod hitno prekinu“ napadi na centralu i rekao da će eksperti agencije u ponedjeljak procijeniti pričinjenu štetu.

Ukrajinska vojska ispalila je na Donjeck, Makejevku i Gorlovku 24 projektila, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 32 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši ukupno 126 jedinica municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Patrijarh Kiril: Od Rusije zavisi sudbina svijeta

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril smatra da od Rusije zavisi sudbina svjetske civilizacije.

- Budućnost svijeta u punom smislu te riječi zavisi od budućnosti naše otadžbine, našeg naroda, naše Crkve, jer naša otadžbina danas brani one vrijednosti koje postavljaju barijeru otpadništvu, odnosno kretanju ka kraja vremena pod vlašću antihrista - rekao je patrijarh u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

- Sjećajući se riječi Božije u vezi sa dolaskom antihrista, možemo reći da je Rusija danas ta koja to koči. A to znači da će sve sile antihrista biti bačene na našu zemlju - nastavio je patrijarh Kiril, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, istakao je da je „jezgro duhovnog otpora“ Ruska pravoslavna crkva – njeni pastiri u tome „danas prednjače“

- I mi, kao Crkva, moramo da učestvujemo u borbi naše otadžbine protiv svjetskog zla, protiv ove gube, protiv ovog antihristovog pokreta koji može da uništi i cijeli svijet i Rusiju - rekao je patrijarh.

Peskov: Rusija poziva sve da utiču na Ukrajinu da prekine granatiranje Zaporoške nuklearke

Rusija poziva sve zemlje da utiču na Ukrajinu da prestane sa granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane ne može, a da ne izazove našu zabrinutost, a trebalo bi da izazove izuzetnu zabrinutost IAEA - rekao je Peskov.

- Pozivamo sve zemlje svijeta da iskoriste svoj uticaj kako bi ukrajinske oružane snage prestale da to rade - naglasio je Peskov.

On je pozvao na objektivnost prilikom razmatranja teme granatiranja Zaporoške nuklearke.

- Ako se izgovori fraza: ‘Zabeležena su brojna granatiranja’ – i dalje morate biti objektivni i konstruktivni, treba da završite frazu – ‘granatiranje teritorije stanice od strane ukrajinskih oružanih snaga’ - objasnio je portparol.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštio je ranije da su Oružane snage Ukrajine nakon dvomjesečne pauze nastavile sa granatiranjem Zaporoške nuklearke. Samo 19. i 20. novembra su na stanicu ispalile najmanje 25 granata, od kojih je jedna pogodila krov specijalnog objekta broj 2, gdje se čuva nuklearno gorivo. Artiljerijske snage suzbijene su uzvratnom vatrom ruskih snaga, a radijacioni fon u rejonu stanice je normalan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    7h 21m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    12h 36m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    23h 55m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    10h 22m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    4h 4m
    2