Istočni front, 302. dan: Kremlj: Slanje oružja Ukrajini samo produžava patnju ukrajinskog naroda

22.12.2022. 18:56
0
IZVOR: in4s.net / Telegram

U toku je 302. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Tokom granatiranja Donjecka ranjen Dmitrij Rogozin

Tokom ukrajinskog granatiranja hotela u Donjecku, ranjen je bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

- Na periferiji Donjecka granatiran je hotel u kojem je posljednjih meseci živela grupa vojnih savjetnika, uključujući Dmitrija Rogozina. Sam Dmitrij Rogozin je ranjen u leđa, hospitalizovan, ali je van životne opasnosti. Lica koja su bila u njegovoj pratnji takođe su zadobila povrede različite težine - rekao je pomoćnik Rogozina za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, napad je izveden precizno navođenom municijom, vjerovatno iz samohodnog artiljerijskog oruđa „cezar“, kalibra 155 mm.

Kako pišu mediji, između ostalih, ranjen je i predsjednik vlade Donjecke Narode Republike Vitalij Hocenko. I on se nalazi van životne opasnosti.

Oglasio se Rogozin nakon ranjavanja: Geler ukrajinske mine ga pogodio u leđa, moraće da bude operisan.

Bivši generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao je da će morati da se podvrgne operaciji nakon što je ranjen u Donbasu.

- Ranjen sam, metalni fragment veličine 3×4 mm je ušao iznad desne lopatice. Predstoji operacija. Povrijeđeno je još nekoliko meni bliskih ljudi - napisao je Rogozin na svom Telegram kanalu.

Ranije je Rogozinov pomoćnik rekao da je bivši šef Roskosmosa ranjen u leđa tokom granatiranja hotela u Donjecku i hospitalizovan, a osobe u njegovoj pratnji su takođe zadobile povrede različite težine.

Doktori su došli do zaključka da se fragment mine koji je ušao u Rogozinova leđa ne može ukloniti, dodao je asistent.

Kremlj: Slanje oružja Ukrajini samo produžava patnju ukrajinskog naroda

Isporuke naoružanja Ukrajini produžavaju patnje ukrajinskog naroda više nego što bi trebalo, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući novi paket vojne pomoći Vašingtona Kijevu.

- Ovo (isporuke oružja) neće omesti Rusiju da postigne svoje ciljeve u okviru specijalne vojne operacije, ali dovodi do toga da se, nažalost, stradanje ukrajinskog naroda produžava više nego što bi trebalo - ocijenio je Peskov i potvrdno odgovorio na pitanje novinara hoće li nove isporuke raketnih sistema SAD Ukrajini biti legitimna meta ruske vojske.

On je dodao da kao i sve druge vrste naoružanja koje koriste Oružane snage Ukrajine, demilitarizacija je, svakako, jedan od ciljeva specijalne vojne operacije.

Prema njegovim riječima, SAD i ostale države stalno šire asortiman i povećavaju tehnički nivo naoružanja kojim snabdijevaju Kijev, a to ne doprinosi skorijem rješavanju situacije, već nasuprot.

Portparol je, komentarišući posetu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Vašingtonu, podvukao da Kremlj sa žaljenjem konstatuje da se ni od američkog predsjednika Džozefa Bajdena, ni od Vladimira Zelenskog nisu čule riječi o potencijalnoj spremnosti da se uvaži zabrinutost Moskve, kao ni pozivi za mir.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je u srijedu doputovao u Vašington, u kojem je razgovarao s predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i nastupio pred Kongresom SAD. Američki lider je na sastanku izjavio da će Vašington nastaviti da isporučuje vojnu pomoć Kijevu, između ostalog i sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu.

Ranije je Pentagon objavio da je odobren novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, vrijedan 1,85 milijardi dolara, koji obuhvata jednu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“, rakete „harm“, municiju za višecijevne bacače raketa „hajmars“ i drugo naoružanje. Kako je izjavio državni sekretar SAD Entoni Blinken, uključujući i ovaj paket vojne pomoći, SAD su ukupno dale 21,9 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini- prenosi Sputnik.

Reporter Aleksandar Sldakov smatra kako i  djeca znaju da za svakog značajnog zvaničnika koji radi u zoni NVO, za svakog vojnog vođu, gostujućeg političara, CIA sistem gradi poseban plan mjera za uništenje. 

Odmah naglašava "CIA", misleći na SBU i GUR kao ogranizatore ove organizacije, te  svom obraćanju u

Telegramu ističe da se nada se da ovo nećete shvatiti kao alegoriju.

Prema njegovim riječima  svi pokušaji učinjeni ranije u Donbasu (Zaharčenko, Pavlov, Tolstih, Mozgovoj i tako dalje), tada zvaničnici sadašnjeg perioda Novog svjetskog poretka, su implementacija plana diverzantskog rata sa Rusijom, a ne inicijativa pojedinih komandanata brigada.

Pod  ruskim nosom Vladimir Aleksandrovič šeta sada u Bahmutu, pa u Hersonu, Izjumu. - Cijeli niz likova, koji iznova vrijeđaju predsjednika i  Rusiju, šeta svijetom i dobrog je zdravlja. Ne stvaramo čak ni iluziju prijetnje njima – istakao je on, te dodao :

-  Imamo čitave centre i snage koje su, umjesto deklarirane misije, uključene na frontu. Njihov mozak je podređen problemima borbenih dejstava, njihovi specijalci, filigranski obučeni, pucaju na liniju fronta. A ko će raditi njihov posao?

On je naveo da imaju i i pukovske i bataljonske izviđače - to su jurišni avioni, a ne tragači i rudari informacija. Kako kaže, iako se pričali o tome, svi se prave da tako treba.

- Neću baciti kamen na adresu zaraćenih komandanata brigada i divizija: oni nemaju zadatak da vrše juriš na ljude. Ovo je sistemski problem – zaključio je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151 U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151
Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    9h 29m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    14h 44m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    4h 12m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    6h 12m
    2
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    12h 30m
    0