Istočni front, 333. dan: Ruska vojska u ofanzivi u Zaporoškoj oblasti

22.01.2023. 12:46
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 333. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska je u ofanzivi u Zaporoškoj oblasti. Oružane snage Ukrajine gomilaju oklopnu tehniku, zapadne proizvodnje kod Svatova, saopštili su u LNR. Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će uskoro posjetiti Ukrajinu.

Kijevski režim povlači zapadna oklopna vozila iz oblasti Harkova u pravcu Svatova, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Prema riječima stanovnika Harkova, uočeno je prebacivanje oklopnih vozila sa dva voza u Kupjansk. Oklopna vozila zapadnog tipa se istovaraju na stanici gdje se sortiraju i šalju u pravcu sela Svatovo - rekao je on.

Ruska vojska vodi aktivnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti. Oni su već preuzeli kontrolu nad nekoliko sela u regionu i spremaju se za ofanzivu na grad Orehovo, rekao je dopisnik lista „Izvestija” Roman Polšakov, koji se nalazi na prvoj liniji fronta.

- Naše trupe se kreću ka Orehovu sa dvije strane – sa jugozapada i jugoistoka. Nekoliko sela je već oslobođeno. A sada, kako momci kažu, njihova čistka se već završava. Grad je veoma dobro utvrđen - napisao je dopisnik u tekstu za Izvestija.

Polšakov je ukazao na veliki intenzitet vatre u blizini naselja koja su stavljena pod kontrolu Oružanih snaga RF. On je dodao da aktivnije napredovanje ruskih trupa u regionu ometaju mine koje su postavile Oružane snage Ukrajine. U potrazi za njima, vojnici ruske vojske koriste dronove.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 21-22. 1. 2023.

Oružane snage RF su radile na neprijateljskim položajima u selu Sopič, Sumska oblast, kao i u Veterini, Starici, Volčansku i Strelečiji u Harkovskoj oblasti.

Na pravcu Starobelsk, ruski artiljerci su gađali ciljeve u Dvurečnoj, Kupjansku, Novomlinsku, Sinkovku, Krahmalni, Novoselovskom i Makejevku.

U pravcu Bahmuta (Artjomovsk), ruske oružane snage su napale koncentracije ljudstva ukrajinske vojske u Verhnekamenskom, Bahmutu, Njujorku, Družbi i Artjomovu.

Oružane snage Ukrajine su zauzvrat pucale na Soledar i Kleščejevku.

Ukrajinske snage izvršile su udare iz HIMARS MLRS na zgradu ambulante lokalnog mašinskog pogona u Stahanovu u Luganskoj Narodnoj Republici, objekat je oštećen, nije bilo žrtava.

U pravcu Donjecka, ruski vojnici su gađali ciljeve u Avdijevki, Vodjanu, Pervomajskom, Krasnogorovki i zapadnoj periferiji Marije.

Neprijatelj je ponovo granatirao Donjeck i Gorlovku.

Na liniji dodira u pravcu Zaporožja odvijaju se artiljerijski dueli: Oružane snage Rusije su radile na neprijateljskim položajima u Malinovki, Guljajpolju, Čarivnoju, Orehovu, Maloj Tokmački i Kamenskom.

Osim toga, ruske trupe su tokom noći izvele više raketnih napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine u samom Zaporožju.

U Dnjepropetrovskoj oblasti gađani su ciljevi u Nikopolju i Margancu na sjevernoj obali Dnjepra.

U južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su radile na akumulaciji neprijateljske ljudstva u Hersonu i okolini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    14h 36m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    19h 51m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    9h 19m
    2
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    11h 19m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    17h 37m
    0