Istočni front, 348. dan: Oslobođeno naseljeno mjesto Nikolajevka u DNR

06.02.2023. 19:15
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 348. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se žestoke borbe za Bahmut. Vladimir Zelenski je priznao da je situacija u DNR za ukrajinsku vojsku teška. Novi ministar odbrane Ukrajine biće Kiril Budanov.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nije isključio da bi sukob u Ukrajini mogao da dovede do Trećeg svjetskog rata.

- Kraj ovog rata će doći tačno kada Rusija odluči da se povuče sa teritorije Ukrajine. Bilo dobrovoljno ili u formi prisile - rekao je Moravjecki u intervjuu španskom listu Mundo, odgovarajući na pitanje kako će se, po njegovom mišljenju, završiti sukob u Ukrajini.

Odgovarajući na pojašnjavajuće pitanje da li „prisilna forma” znači Treći svjetski rat, poljski premijer je rekao: „Mi uzimamo u obzir sve scenarije“.

Ruski artiljerci uništili su ukrajinsku haubicu D-Z0, zajedno sa posadom i municijom, na desnoj obali Dnjepra u području Dnjeprovke, kod Hersona, iz koje je granatiran grad Gola Pristan na suprotnoj obali Dnjepra.

Tom prilikom, četiri vojnika su poginula, dok su tri povrijeđena.

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine dezertiraju sa položaja u oblasti Kremeno, gdje su ruske trupe u ofanzivi, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U oblasti naselja Kremeno zabilježeno je samovoljno napuštanje položaja ukrajinskih vojnika. U toku aktivnih oslobodilačkih akcija, naši vojnici primećuju nizak nivo moralno-psihološkog stanja u redovima oružanih formacija Ukrajine na pravcu Kremeno - rekao je on.

Uoči očekivane posjete izraelskog šefa diplomatije Elija Koena Kijevu, ukrajinske vlasti zahtjevaju da izraelska strana javno osudi postupke Ruske Federacije i odobri kredit Kijevu u visini od pola milijade dolara, prenio je portal Vala.

Kako prenosi portal, ukrajinske vlasti očekuju da Tel Aviv pomogne u liječenju vojnika i civila povrijeđenih u borbama.

- Predsjednik se neće sastati sa Elijem Koenom samo radi fotografisanja - rekao je visoki ukrajinski zvaničnik.

Zelenski: Teška situacija

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je situacija za Oružane snage Ukrajine veoma teška u DNR, gdje se borbe nastavljaju.

- Vidimo povećani pritisak u različitim pravcima fronta, kao i pritisak u informacionom polju. U Donjeckoj oblasti je veoma teško – žestoke borbe. Ali koliko god da je teško i bez obzira na pritisak, moramo izdržati - rekao je Zelenski u video obraćanju građanima.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oslobođeno naseljeno mjesto Nikolajevka u DNR;

- U području Kupjanska likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika, a kod Krasnog Limana više od 100;

- U borbama u području Donjecka poginulo je oko 90 ukrajinskih vojnika, a u Zaparoškoj oblasti više od 70;

- U selu Konstantinopolj u DNR uništeno je skladište goriva i municije;

- U Harkovskoj oblasti uništen je radar za S-300 i radar za protivpešadijsku borbu, američke proizvodnje AN/TPQ-36.

Bivši šef „Roskosmosa“ i rukovodilac grupe vojno-tehničkih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin vratio se nakon oporavka u zonu specijalne vojne operacije, prenosi RT.

Rogozin je bio na pozicijama artiljeraca 1. armijskog korpusa DNR.

Rogozin je prošle godine zajedno sa grupom savjetnika proveo u DNR oko tri mjeseca, a 21. decembra je bio ranjen u Donjecku.

Upotrijebljeno hemijsko oružje

Komandant specijalne jedinice „Ahmat“ Apti Alaudinov saopštio je da su ukrajinske snage upotrijebile hemijsko oružje kod Artjomovska.

- Takvih slučajeva nije bilo na našem dijelu fronta (upotreba hemijskog oružja od strane ukrajinske strane). Ali baš juče sam čuo od boraca da je bio takav slučaj, i to više puta, kod komšija u području Artjomovska - rekao je Prvom kanalu.

Prema njegovim riječima, simptomi su: povraćanje i gubitak svijesti.

I lider DNR Denis Pušilin je ovo potvrdio. Prema njegovim riječima, hemijsko oružje je bacano iz dronova u područke Artjomovska i Ugljedara.

Inače, grupa Vagner se utvrdila na sjeveru i jugu Artjomovska.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    18h 13m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    21h 37m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    17h 6m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    8h 43m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    8h 24m
    0