Istočni front, 388. dan: Ruske snage izvele udar na bazu stranih plaćenika u Zaporožju

18.03.2023. 13:40
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna operacija ruske vojske ušla je u 388. dan.

Ruska vojska kontroliše 70 odsto teritorije Artjomovska. Odbijen je napad snaga Kijeva u Harkovskoj oblasti.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski uveo je sankcije predsjedniku Sirije Bašaru Asadu.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Na hersonskom dijelu fronta ruske snage su likvidirale više od 25 ukrajinskih vojnika, četiri vozila i dve haubice D-30

Kod naselja Tonenko u DNR uništeno je uporište ukrajinske 110. mehanizovane brigade

PVO je presrela 15 projektila „himars“, „smerč“ i „uragan“, kao i devet ukrajinskih dronova

Na potezu ka južnom Donjecku i Zaporožju protivnik je izgubio 50 vojnika u posljednja 24 sata i dva pikapa

Na dijelu fronta oko Donjecka za dan je likvidirano 120 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila, dva sistema „uragan“ i haubica D-30

U pravcu ka Krasnom Limanu protivnik je izgubio preko 100 vojnika, dva oklopna vozila i samohodnu haubicu „gvozdika“

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon koji predviđa zatvorsku kaznu do 12 godina za ilegalan izvoz iz Rusije ili isporuku vojne tehnike, tehnologija ili oružja strancima.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o krivičnoj odgovornosti kojim se, u slučaju širenja lažnih informacija i diskreditacije učesnika specijalne operacije u Ukrajini bez obzira na njihov status, propisuje kazna u trajanju do 15 godina zatvora i novčana kazna do pet miliona rublja.

Ruske snage izvele su udar na bazu stranih plaćenika u Zaporožju, a prema raspoloživim podacima, likvidirano je njih nekoliko desetina, rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako je naveo, napad je izvršen na restoran u elitnom stambenom kompleksu u Zaporođju koji je pod kontrolom Kijeva.

Prema riječima Rogova, taj kompleks bio je jedna od glavnih baza pripadnika „Legije stranaca“.

Vazdušna opasnost proglašena je na cijeloj teritoriji Ukrajine.

Sjedinjene Države su obnovile letove bespilotnih letjelica iznad Crnog mora poslije incidenta sa dronom s MQ-9 „riper“, prenio je Rojters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Kako navodi agencija, let je izveo RQ-4 „global hok“. Prema riječima jednog od zvaničnika to je prvi let poslije 14. marta.

Ruske motorizovane jedinice odbile su napad ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti, rekao je za Sputnjik oficir pres-centra grupe „Zapad“ Evgenije Polovodov.

Na dijelu fronta kod Avdejevke ruski dron-kamikaza „lancet“ preciznim udarom uništio je ukrajinski višecevni bacač raketa čehoslovačke proizvodnje RM-70.

Kadirov: Bombardovanje djece nije zločin, a njihovo spasavanje je deportacija?!

Ispostavilo se da bi bilo bolje da su stanovnici Donbasa, uključujući djecu, ostali da ginu pod ukrajinskim bombama i da ni u kom slučaju nisu napustili opasnu zonu, poručio je lider Čečenije Ramzan Kadirov, komentarišući nalog Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu za hapšenje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

- Ovo nije moja izjava, tako misli Međunarodni krivični sud u Hagu koji je spasavanje djece Donbasa definisao kao deportaciju - napisao je Kadirov i dodao da odluka suda nije čudna, već apsurdno smiješna.

- Bombardovanje djece nije zločin, ali njihovo spasavanje je deportacija - zaključio je on.

Predložio je „haškim parazitima“ da, za djecu koja su sa ratne zone evakuisana u Rusiju, uruče Putinu Nobelovu nagradu za mir, s obzirom da su ta djeca, kako je rekao, sklonjena, nahranjena i poslata u škole, dok Zapad ni ukrajinske izbjeglice nije mogao da primi ljudski.

- Mada čemu da se nadamo od vas? Međunarodna sudska instanca je pokazala da nema samostalan status, spretno je pokleknula pod prekookeanskim gospodarom, u žurbi da izvrši njegove komande. Toliko joj se žurilo da mu poljubi skute da nije imala vremena ni da sredi formulaciju - primijetio je Kadirov.

Prema njegovim riječima, EU, NATO, UN i druge slične organizacije i udruženja odavno su pokazale da su zavisne, pristrasne, cenzurisane i da izvršavaju naloge sinhronizovano i koje kontroliše ista ruka.

Pozvao je normalne građane Evrope, „normalne u svakom smislu, psihički zdrave“, da preuzmu situaciju u svoje ruke i promijene marionetske režime u svojim državama.

Poručio im je da izgrade nove države sa čistim doktrinama bez ikakvih devijacija kojima će Rusija biti prijatelj, a ne neprijatelj i koje se neće plašiti.

- Do tada se plašite - poručio je i dodao da šta god mislili i radili na Zapadu, to neće promeniti situaciju u Rusiji.

Volodin: Napadi na Putina predstavljaju veliku agresiju Zapada protiv Rusije

Predsjednik Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin prokomentarisao je odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji je izdao nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina, a koju Rusija i niz drugih zemalja ne priznaje. 

Prema njegovim riječima, takva odluka ukazuje na veliku „histeriju“ zapadnih zemalja.

- Svi napadi na predsjednika Ruske Federacije ocjenjujemo kao agresiju protiv naše zemlje - napisao je Volodin na Telegramu.

Istovremeno, zamjenik šefa komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov kazao je da Međunarodni krivični sud, nakon ove odluke, treba likvidirati.

On je kazao i da ne bi bilo loše da Moskovski sud izda nalog za hapšenje svih članova Međunarodnog suda u Hagu jer destabilizuju situaciju u svijetu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 37m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 36m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 12m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 33m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 16m
    9