Istočni front, 397: Grupacija OS Rusije „Istok“ uništila tri bespilotne letjelice

27.03.2023. 15:43
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 397. dan.

Kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima u centralnoj oblasti Rusije, napad odbijen. U borbama za Avdejevku likvidirana je grupa militanata u poljskoj i gruzijskoj uniformi.

Održana posljednja liturgija u Kijevskoj lavri, mitropolit najavio štrajk glađu.

Kijev danas nije spreman da potvrdi da neće granatirati nuklearku Zaporožje, izjavio je u intervjuu za Sputnjik Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču.

- Od Kijeva se traži samo da potvrdi da neće granatirati nuklearnu elektranu, što je činio mnogo puta u prošlosti. Ukrajinci danas nisu spremni da potvrde tako jednostavnu stvar - rekao je Uljanov, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, ukrajinska strana pokušava da prebaci razgovor u drugu ravan i govori o „demilitarizaciji“, „deokupaciji“.

- Samo treba da se obavežu da neće pucati na nuklearku Zaporožje i da se toga drže u budućnosti - zaključio je stalni predstavnik Rusije.

Grupacija Oružanih snaga Rusije „Istok“ uništila je tri bespilotne letjelica u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu, likvidiravši do 30 ukrajinskih nacionalista, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Kompleksima S-300 i „buk“ uništena su tri projektila iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS, a oborene su i ukrajinske bespilotne letjelice „Valkira“ i „Furija“.

Kijevske snage su samo u proteklih nedelju dana izgubile do 4.500 vojnika, koji su poginuli ili ranjeni u borbama na području Artjomovska, izjavio je potpukovnik Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko.

Prema njegovim riječima, među ranjenima je približno 20 odsto s ozbiljnim povredama i neće moći da se vrate na front.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 26. na 27. 3. 2023.

Oružane snage RF napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Novovasiljevki, Volfinu i Bačevsku, Sumska oblast.

U oblasti Harkova ruski vojnici su radili na ciljevima u Strelečiji, Starici i Melovu.

U pravcu Starobelska, Oružane snage Rusije su pogodile mjesta koncentracije ukrajinskih formacija u Kupjansku, Stelmahivki i Makejevki.

Na pravcu Bahmut (Artjomovsk) ruske snage su radile na neprijateljskim koncentracijama u Bahmutu, Časovom Jaru i Seversku.

Oružane snage Rusije izvele su raketne udare na mjesta koncentracije tehnike i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku.

U pravcu Donjecka ruske trupe su pogodile nagomilane neprijateljske snage u Avdijevki, Kamenki i na zapadnoj periferiji Marije.

Ukrajinske formacije ponovo su pucale na teritoriju preduzeća Stirol u Gorlovki: oštećena je prodavnica azotne kiseline i poslovna zgrada.

Na južnodonečkom pravcu ruski vojnici su napali ciljeve u Novomihajlovki, Vugledaru i Prečistovki.

Oružane snage RF su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Olhovskom, Čarovnom i Orehovu, Zaporoška oblast.

Zauzvrat, ukrajinske formacije su pucale na koledž u Melitopolju: prema preliminarnim podacima, oštećeno je nekoliko zgrada, četiri osobe su povrijeđene.

Na južnom sektoru fronta ruske jedinice su napale neprijateljsku ljudsku snagu u Novoselki, Olgovki i Hersonu

Oružane snage Ukrajine su noću pucale na stambene objekte u Novoj Kahovki, Tavrijsku i Vasiljevki.

Patrušev: NATO od Ukrajine napravio veliki vojni kamp za poraz i rasparčavanje Rusije

Sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev poručio je da su zemlje NATO-a od Ukrajine napravile jedan veliki vojni kamp sa ciljem da poraze Rusiju na bojnom polju, a zatim da je rasparčaju.

- Zemlje NATO-a su strane u ovom sukobu. One su od Ukrajine napravile jedan veliki vojni kamp, koje ukrajinskim trupama šalju oružje i municiju, obezbjeđuju im obavještajne podatke, uključujući i uz pomoć satelitske konstelacije i značajnog broja bespilotnih letjelica - rekao je Patrušev u intervjuu za „Rasiskaja gazeta“, uoči drugog „Samita za demokratiju“ koji su pokrenule Sjedinjene Države.

Prema njegovim riječima, instruktori i savjetnici NATO-a obučavaju ukrajinsku vojsku, dok se plaćenici bore u sastavu neonacističkih bataljona.

- Pokušavajući da što duže produže ovaj vojni sukob, oni ne kriju svoj glavni cilj – poraz Rusije na bojnom polju i njeno dalje rasparčavanje - poručio je Patrušev.

SAD šampion po broju ratova

Ruski zvaničnik je dodao da su SAD odavno postale „šampion“ po broju ratova koji su pokrenuti u različitim dijelovima svijeta i za narušavanje suvereniteta drugih država.

- Proglašavajući demokratske parole neumjesnim i deplasiranim, Vašington je, zapravo, odavno postao šampion u narušavanju suvereniteta država, u broju pokrenutih ratova i sukoba, u grubom i nelegalnom lovu na građane drugih zemalja - naglasio je Patrušev.

On je istakao da ako Sjedinjene Države zaista odluče da krenu ka demokratiji i prestanu da ponižavaju svoje vazalne saveznike, Rusija će to svakako pozdraviti.

Američke vlasti nastoje da prevare svoj narod tokom sistemske krize

Patrušev je naveo da je glavni zadatak sadašnjeg američkog političkog režima da zbuni svoj narod tokom sistemske krize, u koju su upale i same Sjedinjene Države. Prema njegovim riječima, podrazumijeva se da SAD ne žele da čuju, prenosi RT.

- Glavni zadatak političkog režima u savremenim Sjedinjenim Državama je da zavede sopstveno stanovništvo u uslovima sistemske krize u kojoj se i oni sami nalaze. Demokratija je za njih samo lepa fasada državnog sistema, koja je zamišljena da sakrije nepoštovanje prava običnih Amerikanaca. Svako ko je pažljivo proučavao američki pravni i društveno-politički sistem, lišen je iluzija o slobodi govora i volje u ovoj zemlji - naveo je.

O kakvoj slobodi mišljenja može da se priča, zaključio je Patrušev, kada čak ni bivši predsjednik SAD ne smije da govori na društvenim mrežama ni u štampi o temama koje su od interesa za društvo, a mediji su glasnogovornici najvećih kompanija i elitnih grupa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    19h 8m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    17h 22m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    15h 12m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    7h 37m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    13h 10m
    0