Istočni front, 403. dan: Ruske jedinice odbile kombinovani napad ukrajinske artiljerije

02.04.2023. 18:29
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 403. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Južno od Donjecka ruska vojska je odbila kombinovani napad ukrajinskih snaga. Sud je igumana Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla stavio u kućni pritvor na 60 dana.

Ukrajinske vlasti odlučile su da nasilno evakuišu djecu iz Slavjanska, koji se nalazi na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR) koju kontroliše Kijev, prenijela je agencija Ukrinform.

Prema njegovim riječima, gradska vojno-civilna uprava odlučila je da se djeca koja se nalaze pod starateljstvom prinudno isele. Istovremeno, „staratelji treba što prije da napuste Donjecku oblast, a u slučaju odbijanja biće lišeni starateljskih prava, a djeca prisilno evakuisana“.

Kako prenosi Ukrinform, u Slavjansku se i dalje nalaze 23 porodice koje vaspitavaju siročad ili djecu čiji su roditelji lišeni roditeljskog prava.

Ruske jedinice odbile su kombinovani napad ukrajinske artiljerije u pravcu južnog Donjecka, rekao je Sputnjiku Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Vostok, prenio je Sputnjik.

- U pravcu južnog Donjecka izveden je kombinovani raketni napad sa dva projektila višecevnog raketnog sistema Hajmars i tri granate Smerč. Posade protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Buk uništile su sve mete - rekao je on.

Posade protivvazdušnih raketnih sistema Osa-AKM i Strijela-10 oborile su dvije bespilotne letjelice Valkira i dvije Furije.

Pored toga, jedinice grupe Vostok osujetile su dva pokušaja neprijatelja da izvrši izviđanje isturenih položaja ruskih trupa, izviđačka grupa je uništena, oko 20 militanata je likvidirano.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći između 1. i 2. aprila 2023.

Ruske trupe su radile na ciljevima u Karpovičima , Černigovska oblast , kao i Sidorovka, Belopolje, Stukalovka i Esmani u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova ruski vojnici su radili na identifikovanim ciljevima u Podiliju, Udiju, Boljšoj Burluku i Veterini.

U pravcu Starobelskog, Oružane snage RF su pogodile područja koncentracije neprijatelja u Dvurečnoj, Peščanoj, Novoselovskom i Kupjansku.

Na pravcu Bahmut (Artjomovski) ruske jedinice su radile na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu, Časovom Jaru, Družkovki i Dilejevki.

U pravcu Donjecka ruske snage su nanijele vatrenu štetu neprijatelju u Avdijevki, Sjevernom i zapadnom predgrađu Marinke.

Ukrajinske formacije ponovo su pucale na Donjeck.

U pravcu Južnodonjecka rusko vojno osoblje napalo je neprijateljske ciljeve u Ugledaru, Bolnoj Novoselki i Prečistovki.

Oružane snage RF su pogodile položaje ukrajinskih formacija u Olgovskom, Poltavki i Novodanilovki , Zaporožja oblast.

U južnom sektoru fronta, Oružane snage RF izvele su udare na mjesta koncentracije neprijateljske ljudstva i tehnike u Hersonu, Tjaginki, Tomarinu i Pridneprovsku.

Oružane snage Ukrajine su tokom noćnih sati granatirale civilnu infrastrukturu u Novoj Kahovki, Kahovki, Tavrijsku i Vasiljevki .

Vjernici se okupljaju u Kijevskoj lavri – liturgiju služi mitropolit Onufrije

Vjernici se okupljaju na liturgiju u Kijevsko-pečerskoj lavri, kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), saopštio je Savez pravoslavnih novinara, prenosi Sputnjik.

Liturgiju će služiti poglavar UPC, mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije.

Juče je saopšteno da je sud u Kijevu igumanu Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavlu odredio zadržavanje u vidu kućnog pritvora uz korišćenje elektronske narukvice.

Kako se precizira u UPC, mitropolit Pavle je optužen za izazivanje međuvjerske mržnje zbog svojih izjava protiv raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine i Vaseljenske patrijaršije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    20h 40m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    15h 23m
    6
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    17h 23m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    23h 41m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    22h 7m
    0