Istočni front, 465. dan: Ruski PVO sistemi oborili dvije krstareće rakete „storm šedou“ i sedam projektila „hajmars“

03.06.2023. 16:13
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 465. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Širom Ukrajine svakodnevno se oglašavaju sirene za vazdušnu opasnost. Borbe se i dalje vode duž cijelog fronta, iako je i dalje najžešće kod Marjinke. Kijev takođe nastavlja da granatira rusku Belgorodsku oblast, dok Amerika smatra da su ispunjeni svi uslovi da Kijev pokrene kontraofanzivu.

U toku žestoke borbe u pravcu Marjinke

Vojnici specijalnih jedinica „Ahmat“ nastavljaju žestoke borbe u pravcu Marjinke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U pravcu Donjecka vode žestoke borbe jurišne jedinice za specijalne namene 'Ahmat’ i to u centralnom dijelu Marjinke, kao i jedinice 1. korpusa u rejonu Avdejevke Donjecke Narodne Republike - navodi se u izveštaju.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruski PVO sistemi su za 24 sata oborili dijve krstareće rakete „storm šedou“, sedam projektila „hajmars“ i 16 dronova;

- Ruska vojska je oborila ukrajinski avion Su-27 i helikopter Mi-8;

- U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana je Kijev izgubio više od 170 vojnika;

- Grupe snaga „Istok“ Oružanih snaga Rusije su uništile pozicije neprijatelja u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja, ukrajinska vojska je izgubila za 24 sata 145 vojnika i 20 jedinica tehnike;

- Ruske raketne jedinice, artiljerija i avijacija su uništile jedinice ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti;

- Oružane snage Ukrajine su za 24 sata izgubile u pravcu Hersona oko 45 ljudi, uništeno je skladište municije 126. brigade teritorijalne odbrane DNR;

- Grupe snaga „Jug“ Oružanih snaga Rusije su u pravcu Donjecka za 24 sata likvidirale više od 220 ukrajinskih vojnika, kao i skladište municije i 13 jedinica tehnike;

- U pravcu Kupjanska su posade lovaca-bombardera Su-34 i jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-28 nanijele raketne udare na mjesta privremene dislokacije vojske, naoružanja i vojne tehnike ukrajinske vojske.

Ukrajinska vojska doprema artiljerije ka Hersonu

Ukrajinska vojska dopremila je na front u pravcu Hersona dodatne artiljerijske snage, saopštio je vršilac dužnosti Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

- Neprijatelj je sve više počeo da koristi artiljeriju. Njihove artiljerijske snage su dopunjene iz Zaporoške, Odeske i Nikolajevske oblasti. Dopremljena im je i municija - rekao je on.

Saljdo je dodao i da ruske snage uspijevaju da nadjačaju ukrajinsku vojsku u tom duelu, kao i da se sistematski uništavaju ukrajinske artiljerijske baterije i skladišta za granate.

Uništene haubice kojima su snage Kijeva gađale lijevu obalu Dnjepra

Ruski artiljerijci uništili su ukrajinsku haubicu D-30 u blizini Hersona, kao i jednu haubicu „akacija“, prenose mediji.

U tom napadu je likvidirano i pet ukrajinskih vojnika, a još troje je ranjeno.

Tim naoružanjem su snage Kijeva gađale lijevu obalu rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Ukrajinska vojska zasula DNR projektilima, ima poginulih

Ukrajinska vojska granatirala je Kujbiševsku četvrt Donjecka ispalivši 10 raketa iz višecijevnih raketnih lansera, saopštile su vlasti.

Istovremeno, jedan civil poginuo je nakon što su ukrajinske snage granatirale mjesto Kirilovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Takođe se navodi i da je ukrajinska vojska ukupno po Donjeckoj Narodnoj Republici jutros ipalila 16 granata – što na Gorlovku, što na Donjeck.

Ruski specnaz likvidirao četiri ukrajinske pješadijske jedinice

Jedinice ruskog specnaza iz grupacije „Jug“ likvidirale su četiri jedinice ukrajinske pješadije i cjelokupan njihov položaj.

Prema riječima portparola vojne grupe „Jug“ Vadima Astafjeva, pored ljudstva, u blizini mjesta Želano Vtoroje uništena je i haubica D-20 kalibra 152 milimetra, dva oklopna vozila, stanica za radioelektronsku borbu i jedan pikap.

Ruska avijacija uništila ukrajinski komandni centar kod Severska

Ruska avijacija uništila je ukrajinski komandni centar u blizini grada Severska, izjavio je portparol vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

U pitanju je komandni centar 81. aeromobilizovane brigade ukrajinske vojske.

Takođe, artiljerijske jedinice ruske vojske uništile su ukrajinske vatrene položaje u blizini Spornog, kao i skladište municije u blizini Umanskog.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 583. dan: Ruski sistemi PVO za nedelju dana uništili 185 ukrajinskih dronova Istočni front, 583. dan: Ruski sistemi PVO za nedelju dana uništili 185 ukrajinskih dronova
Istočni front, 582. dan: Ruska vojska poboljšala položaje na prvoj liniji fronta Istočni front, 582. dan: Ruska vojska poboljšala položaje na prvoj liniji fronta
Istočni front, 581. dan: Uništeno ukrajinsko skladište municije Istočni front, 581. dan: Uništeno ukrajinsko skladište municije
Najčitanije
 • "Dani tikve" okupili veliki broj izlagača i posjetilaca (FOTO)
  10h 37m
  0
 • Najveću tikvu uzgojila Bojana Milanović iz Prijepolja
  10h 11m
  0
 • Aktivan humanitarni broj 17092 za našu Magdalenu!
  14h 54m
  0
 • Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija
  16h 11m
  0
 • Tijela trojice Srba ubijenih u Banjskoj predata porodicama
  10h 3m
  1