Источни фронт, 465. дан: Руски ПВО системи оборили двије крстареће ракете „сторм шедоу“ и седам пројектила „хајмарс“

03.06.2023. 16:13
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 465. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Широм Украјине свакодневно се оглашавају сирене за ваздушну опасност. Борбе се и даље воде дуж цијелог фронта, иако је и даље најжешће код Марјинке. Кијев такође наставља да гранатира руску Белгородску област, док Америка сматра да су испуњени сви услови да Кијев покрене контраофанзиву.

У току жестоке борбе у правцу Марјинке

Војници специјалних јединица „Ахмат“ настављају жестоке борбе у правцу Марјинке, саопштило је Министарство одбране Русије.

- У правцу Доњецка воде жестоке борбе јуришне јединице за специјалне намене 'Ахмат’ и то у централном дијелу Марјинке, као и јединице 1. корпуса у рејону Авдејевке Доњецке Народне Републике - наводи се у извештају.

Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:

- Руски ПВО системи су за 24 сата оборили дијве крстареће ракете „сторм шедоу“, седам пројектила „хајмарс“ и 16 дронова;

- Руска војска је оборила украјински авион Су-27 и хеликоптер Ми-8;

- У правцу Купјанска и Красног Лимана је Кијев изгубио више од 170 војника;

- Групе снага „Исток“ Оружаних снага Русије су уништиле позиције непријатеља у правцу Јужног Доњецка и Запорожја, украјинска војска је изгубила за 24 сата 145 војника и 20 јединица технике;

- Руске ракетне јединице, артиљерија и авијација су уништиле јединице украјинске војске у Харковској области;

- Оружане снаге Украјине су за 24 сата изгубиле у правцу Херсона око 45 људи, уништено је складиште муниције 126. бригаде територијалне одбране ДНР;

- Групе снага „Југ“ Оружаних снага Русије су у правцу Доњецка за 24 сата ликвидирале више од 220 украјинских војника, као и складиште муниције и 13 јединица технике;

- У правцу Купјанска су посаде ловаца-бомбардера Су-34 и јуришних хеликоптера Ка-52 и Ми-28 нанијеле ракетне ударе на мјеста привремене дислокације војске, наоружања и војне технике украјинске војске.

Украјинска војска допрема артиљерије ка Херсону

Украјинска војска допремила је на фронт у правцу Херсона додатне артиљеријске снаге, саопштио је вршилац дужности Херсонске области Владимир Саљдо.

- Непријатељ је све више почео да користи артиљерију. Њихове артиљеријске снаге су допуњене из Запорошке, Одеске и Николајевске области. Допремљена им је и муниција - рекао је он.

Саљдо је додао и да руске снаге успијевају да надјачају украјинску војску у том дуелу, као и да се систематски уништавају украјинске артиљеријске батерије и складишта за гранате.

Уништене хаубице којима су снаге Кијева гађале лијеву обалу Дњепра

Руски артиљеријци уништили су украјинску хаубицу Д-30 у близини Херсона, као и једну хаубицу „акација“, преносе медији.

У том нападу је ликвидирано и пет украјинских војника, а још троје је рањено.

Тим наоружањем су снаге Кијева гађале лијеву обалу ријеке Дњепар у Херсонској области.

Украјинска војска засула ДНР пројектилима, има погинулих

Украјинска војска гранатирала је Кујбишевску четврт Доњецка испаливши 10 ракета из вишецијевних ракетних лансера, саопштиле су власти.

Истовремено, један цивил погинуо је након што су украјинске снаге гранатирале мјесто Кириловка у Доњецкој Народној Републици.

Такође се наводи и да је украјинска војска укупно по Доњецкој Народној Републици јутрос ипалила 16 граната – што на Горловку, што на Доњецк.

Руски спецназ ликвидирао четири украјинске пјешадијске јединице

Јединице руског спецназа из групације „Југ“ ликвидирале су четири јединице украјинске пјешадије и цјелокупан њихов положај.

Према ријечима портпарола војне групе „Југ“ Вадима Астафјева, поред људства, у близини мјеста Желано Второје уништена је и хаубица Д-20 калибра 152 милиметра, два оклопна возила, станица за радиоелектронску борбу и један пикап.

Руска авијација уништила украјински командни центар код Северска

Руска авијација уништила је украјински командни центар у близини града Северска, изјавио је портпарол војне групе „Југ“ Вадим Астафјев.

У питању је командни центар 81. аеромобилизоване бригаде украјинске војске.

Такође, артиљеријске јединице руске војске уништиле су украјинске ватрене положаје у близини Спорног, као и складиште муниције у близини Уманског.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 40m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 32m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 23m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 15m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 8m
    0