Istočni front, 557. dan: Ruski padobranci brane Artjomovsk

03.09.2023. 14:39
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 557. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Tokom noći odjeknula je snažna eksplozija u Odesi. Jedinice Vazdušno-desantnih snaga čvrsto drže odbranu kod Artjomovska.

Izviđači 200. posebne gardijske motorizovane brigade Sjeverne flote, koja je djelovala u sastavu grupe Jug, uništili su minobacačkom vatrom utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Soledara, saopštio je Sputnjiku ruski izviđač koji obavlja zadatke u ovom sektoru.

- Sa tri projektila je pogođen cilj – neprijateljski utvrđeni položaj, udaljenost od nas do položaja protivnika je 200 metara - saopštio je vojnik, prenosi Sputnjik.

Artiljerija je za jedan dan uništili dva ovakva položaja ukrajinske vojske.

Soledar se nalazi u Donjeckoj Narodnoj Republici i prešao je pod kontrolu ruskih boraca u januaru ove godine. Grad je bio od strateškog značaja za Kijev, jer se nalazio u centru odbrambene linije Artjomovsk-Seversk.

 
 

- Jedinice Vazdušno-desantnih snaga nastavljaju da čvrsto drže odbranu i sprečavaju ulazak diverzantsko-izviđačkih grupa u naselja u blizini Artjomovska. Svakog dana izviđači u malim grupama kreću se ka periferiji grada kako bi pratili akcije protivnika koji je u defanzivi u blizina naših pozicija - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Padobranci naširoko koriste i razne uređaje za optičko izviđanje i bespilotne letjelice. Koordinate kretanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine se predaju kontrolnom punktu artiljerije.

Pripadnici ruske grupe „Dnjepar“ pogodili su kontrolni centar bespilotnih letjelica u hersonskom pravcu, kao i skladište naoružanja i borbenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol grupe Roman Kodrjan.

On je napomenuo da je u blizini naselja Ingulec uništena haubica M777, američke proizvodnje.

Ukupno, prema njegovim riječima, tokom proteklog dana jedinice grupe su tokom kontrabaterijske borbe izveli više od 50 napada na ukrajinske položaje.

- Minobacačke posade i artiljerijska oruđa D-30 uništeni su u rejonu naselja Gončarna, Burgunka, Verovka i Otradokamenka - dodao je Kodrjan.

Eksplozija je odjeknula u Odesi, piše „Zerkalo nedelje“. Drugi detalji se ne navode.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    15h 12m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    14h 46m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    13h 52m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    7h 14m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    16h 13m
    0