Istočni front, 646. dan: Rusija poboljšala položaje u pravcu Kupjanska

02.12.2023. 13:25
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 646. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.​

Dok Vladimir Zelenski naređuje da se snage Kijeva iz ofanzive prebace u totalnu defanzivu, iz Moskve saopštavaju da ruske snage poboljšavaju svoje položaje. Istovremeno, Amerika u problemu da obezbijedi neophodnu vojnu podršku Ukrajini jer za sada Kongres to ne odobrava.

Ruski dronovi uništavaju položaje Kijeva

Ruska vojska objavila je snimak kako dronovima uništava vatrene položaje ukrajinske vojske kod Belogorovke.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije za nedjelju dana:

- Ruske snage su protekle sedmice na krasnolimanskom pravcu odbile 13 napada ukrajinske vojske, a snage Kijeva su izgubila preko 950 vojnika i 28 jedinica vojne tehnike. Najveće gubitke pretrpile su ukrajinska 12. brigada specijalne namjene, 36. i 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske. Ruska vojska gađala je i položaje 31. brigade ukrajinske nacionalne garde, kao i položaje 117. i 125. brigade.

- Na donjeckom pravcu ruska vojska odbila je za proteklih sedam dana 17 napada Kijeva, a gubici Ukrajinaca bili su preko 1.680 vojnika i šest tenkova. Pored toga, ruska vojska je u kontranapadima uspjela da oslobodi naselje Artjomovsko u Donjeckoj Narodnoj Republici.

- Kijev je na hersonskom pravcu za nedjelju dana izgubio do 450 vojnika, a ruske snage uspjele su i da zarobe 14 ukrajinskih vojnika i to prilikom neuspješnog pokušaja desanta na lijevu obalu Dnjepra. Takođe, na tom pravcu uništeno je i 13 ukrajinskih artiljerijskih sistema, 23 broda, 26 automobila.

- Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je odbila tri napada Kijeva, a ukrajinska vojska je za nedelju dana izgubila više od 880 vojnika, navodi se u brifingu ruskog odbrambenog resora. Artiljerijskim napadima i udarima avijacije naneti su gubici ukrajinskoj 58. motorizovanoj, 72. mehanizovanoj i 128. brigadi teritorijalne odbrane ukrajinske vojske u mjestima Novomihajlovka, Staromajorska, Nikoljsko, Ševčenko, Konstatinovka i Novodonjecko u Donjeckoj Narodnoj Republici. Pored ljudstva, ukrajinska vojska izgubila je i šest oklopnih vozila, 20 automobila i pet artiljerija.

Na kupjanskom pravcu ruska vojna grupacija „Zapad“ odbila je 18 napada ukrajinske vojske. U njima su snage Kijeva ostale bez 315 vojnika, a takođe, ruske snage uspjele su da unište i dva ukrajinska tenka i osam oklopnih vozila.

Ukrajinska vojska granatirala sela na lijevoj obali Dnjepra

Ukrajinska vojska ispalila je 22 granate na selo Aljoški na lijevoj obali Hersonske oblasti, a još 42 granate ispaljene su i na objekte civilne infrastrukture u drugim okolnim selima, sapoštio je za Sputnjik neimenovan izvor upoznat sa situacijom.

Kako je rekao, ukupno su ukrajinske snage proteklog dana ispalile preko 60 granate na sela koja se nalaze duž leve obale Dnjepra.

Trenutno se utvrđuje kolika je materijalna šteta načinjena na teritoriji Hersonske oblasti.

Ruske snage poboljšale položaje u pravcu Kupjanska

Ruska vojna grupacija „Zapad“ poboljšala je svoje položaje na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra Sergej Zabinski.

Kako je rekao, ruske snage su uz podršku avijacije napravile pomak na prednjoj liniji fronta, a ukrajinske snage su u tim manevrima izgubile do 100 ljudi.

Napad na snage Kijeva i kod Artjomovska

Ruska vojska izvela je napade na položaje Kijeva kod Artjomovska i tom prilikom iz vazduha napala dvije tačke gdje su se nalazile ukrajinske jedinice pješadije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, napad je izveden velikim brojem FPV dronova tako da ukrajinske snage nisu imali šansu da se spasu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novi ruski regioni ušli u sastav Južnog vojnog okruga Novi ruski regioni ušli u sastav Južnog vojnog okruga
Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
Dvije godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Dvije godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini
Najčitanije
 • Vozači odustaju od vožnje na plin
  23h 4m
  4
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  10h 47m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  9h 11m
  0
 • Republika Srpska stari i nestaje: Za 20 godina izgubljen grad veličine Prijedora, uskoro će svaki treći stanovnik biti penzioner
  22h 15m
  0
 • Porušena tabla "Dobro došli u Republiku Srpsku" kod Vlasenice
  9h 26m
  0