Источни фронт, 646. дан: Русија побољшала положаје у правцу Купјанска

02.12.2023. 13:25
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 646. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.​

Док Владимир Зеленски наређује да се снаге Кијева из офанзиве пребаце у тоталну дефанзиву, из Москве саопштавају да руске снаге побољшавају своје положаје. Истовремено, Америка у проблему да обезбиједи неопходну војну подршку Украјини јер за сада Конгрес то не одобрава.

Руски дронови уништавају положаје Кијева

Руска војска објавила је снимак како дроновима уништава ватрене положаје украјинске војске код Белогоровке.

Брифинг Министарства одбране Русије за недјељу дана:

- Руске снаге су протекле седмице на краснолиманском правцу одбиле 13 напада украјинске војске, а снаге Кијева су изгубила преко 950 војника и 28 јединица војне технике. Највеће губитке претрпиле су украјинска 12. бригада специјалне намјене, 36. и 47. механизована бригада украјинске војске. Руска војска гађала је и положаје 31. бригаде украјинске националне гарде, као и положаје 117. и 125. бригаде.

- На доњецком правцу руска војска одбила је за протеклих седам дана 17 напада Кијева, а губици Украјинаца били су преко 1.680 војника и шест тенкова. Поред тога, руска војска је у контранападима успјела да ослободи насеље Артјомовско у Доњецкој Народној Републици.

- Кијев је на херсонском правцу за недјељу дана изгубио до 450 војника, а руске снаге успјеле су и да заробе 14 украјинских војника и то приликом неуспјешног покушаја десанта на лијеву обалу Дњепра. Такође, на том правцу уништено је и 13 украјинских артиљеријских система, 23 брода, 26 аутомобила.

- На јужнодоњецком правцу руска војска је одбила три напада Кијева, а украјинска војска је за недељу дана изгубила више од 880 војника, наводи се у брифингу руског одбрамбеног ресора. Артиљеријским нападима и ударима авијације нанети су губици украјинској 58. моторизованој, 72. механизованој и 128. бригади територијалне одбране украјинске војске у мјестима Новомихајловка, Старомајорска, Никољско, Шевченко, Констатиновка и Новодоњецко у Доњецкој Народној Републици. Поред људства, украјинска војска изгубила је и шест оклопних возила, 20 аутомобила и пет артиљерија.

На купјанском правцу руска војна групација „Запад“ одбила је 18 напада украјинске војске. У њима су снаге Кијева остале без 315 војника, а такође, руске снаге успјеле су да униште и два украјинска тенка и осам оклопних возила.

Украјинска војска гранатирала села на лијевој обали Дњепра

Украјинска војска испалила је 22 гранате на село Аљошки на лијевој обали Херсонске области, а још 42 гранате испаљене су и на објекте цивилне инфраструктуре у другим околним селима, сапоштио је за Спутњик неименован извор упознат са ситуацијом.

Како је рекао, укупно су украјинске снаге протеклог дана испалиле преко 60 гранате на села која се налазе дуж леве обале Дњепра.

Тренутно се утврђује колика је материјална штета начињена на територији Херсонске области.

Руске снаге побољшале положаје у правцу Купјанска

Руска војна групација „Запад“ побољшала је своје положаје на купјанском правцу, саопштио је начелник прес центра Сергеј Забински.

Како је рекао, руске снаге су уз подршку авијације направиле помак на предњој линији фронта, а украјинске снаге су у тим маневрима изгубиле до 100 људи.

Напад на снаге Кијева и код Артјомовска

Руска војска извела је нападе на положаје Кијева код Артјомовска и том приликом из ваздуха напала двије тачке гдје су се налазиле украјинске јединице пјешадије, саопштило је руско Министарство одбране.

Како се наводи, напад је изведен великим бројем ФПВ дронова тако да украјинске снаге нису имали шансу да се спасу.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 53m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 48m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 36m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 42m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 10m
    0