Istočno Sarajevo: Preduzete sve mjere zaštite od virusa korona

31.03.2020. 14:12
0
IZVOR: Srna

U Domu za stara lica u Istočnom Sarajevu preduzete su sve mjere kako bi 140 štićenika i 45 zaposlenih bili zaštićeni od virusa korona, rekao je "Srni" direktor ove ustanove Miljan Sladoje.
Sladoje je istakao da su na vrijeme nabavljene zaštitne maske, rukavice i zaštitna oprema, što će biti dovoljno za naredna dva mjeseca, te dodao da je do sada tri puta izvršena dezinfekcija svih prostorija.

On je rekao da se nabavka hrane odvija prema uobičajenoj proceduri od dobavljača i da ništa ne nedostaje. Osim toga, navodi Sladoje, obezbijeđena je i određena količina zaliha za više od mjesec dana.

- Jedini način na koji virus može dospjeti u Dom je preko radnika. Zbog toga sam sa svima razgovarao da bismo preduzeli mjere predostrožnosti. Da bi se što manje kretali i imali što manje dodira sa ljudima izvan Doma produžio sam rad u smjenama u trajanju od 24 časa - kaže Sladoje.

On je naglasio da je zbog preventivnih razloga do daljeg obustavljen prijem novih lica u Dom, iako postoje zahtjevi.

Sladoje je podsjetio da su zbog pojave sezonskog gripa i virusa korona u Evropi posjete u Domu bile zabranjene još 10. februara, a da su zbog ozbiljnosti situacije 10. marta "totalno zaključali kapije" kroz koje selektivno puštaju samo one kad im nešto treba.

On navodi da u Bolnicu "Srbija" u pratnji njihovog medicinskog osoblja odvezu samo hitne slučajeve i one koji po određenoj proceduri moraju otići na pregled ili imati neki medicinski zahvat.

Štićenici Doma su u početku teško prihvatili zabranu kretanja izvan ustanove, jer su navikli da odu do prodavnice, da prošetaju. Sladoje kažu da su vremenom, kroz medije, uvidjeli o kakvoj opasnosti je riječ.

- Iako su shvatili ozbiljnost situacije, nije im lako i osjeti se neka nervoza. Oni redovno prate dešavanja i posebno ih je obradovala najnovija odluka da dva puta sedmično mogu izaći i obaviti neke potrebe - naglasio je Sladoje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 41m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    7h 5m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    5h 20m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    21h 49m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 59m
    0