Istraživanje pokazalo: Sok od brusnice ima uticaj na holesterol

07.09.2024. 14:22
0
IZVOR: glassrpske.com

Sok od brusnice može pozitivno uticati na razinu holesterola, potvrdilo je nedavno istraživanje.

Sok od brusnice i njegove prednosti

Prema nedavnoj meta-analizi objavljenoj u časopisu Nutrients, koja je obuhvatila 16 studija, brusnice mogu pomoći u smanjenju ukupnog holesterola i povećanju razine HDL ("dobrog") holesterola.

Istraživanja su uključivala različite oblike konzumacije brusnica – od soka do dodataka ishrani u kapsulama, prahu i tabletama, u dozama koje su se kretale od dvije sedmice do šest mjeseci. Rezultati su pokazali da unos brusnica, bez obzira na oblik, doprinosi poboljšanju lipidnog profila u krvi.

Međutim, istraživači napominju da je potrebno dodatno istraživanje prije nego što se donesu standardne preporuke za upotrebu brusnica u kontrolisanju holesterola.

Brusnice su takođe poznate po svojoj sposobnosti da pomognu u prevenciji urinarnih infekcija, zahvaljujući svojim antioksidansima i polifenolima koji smanjuju upalne procese i bore se protiv slobodnih radikala.

Za optimizaciju kardiovaskularnog zdravlja, važno je paziti na ishranu i izbjegavati namirnice bogate zasićenim masnoćama i transmastima. Takođe, kada konzumirate komercijalne verzije soka od brusnice, obratite pažnju na sadržaj šećera, te je preporučljivo pripremati ga kod kuće za potpunu kontrolu sastojaka.

Recept za sok od brusnice

Sastojci:

500 g svježih ili smrznutih brusnica

1 l vode

100-200 g šećera (po želji)

Sok od jednog limuna (opcionalno)

Postupak:

Ako koristite smrznute brusnice, prvo ih odmrznite i operite. U loncu zagrijte 1 litru vode i dodajte brusnice. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok voda ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i nastavite kuhati još 10-15 minuta dok brusnice ne počnu pucati.

Procijedite brusnice kroz sito da biste dobili što više soka. Vratite procijeđeni sok u lonac i dodajte šećer po želji, miješajući dok se potpuno ne otopi. Sok možete piti čist ili razrijeđen vodom, ohlađen.

Konzumiranje svježeg soka od brusnice može biti zdrav dodatak ishrani i pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Integralni mafini sa šunkom Integralni mafini sa šunkom
Lovačka salata je uvijek dobrodošla na trpezi Lovačka salata je uvijek dobrodošla na trpezi
Fenomenalan recept za kukuruzni hljeb Fenomenalan recept za kukuruzni hljeb
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 58m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 40m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 8m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 29m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 38m
    0