Iz rezervoara "Kahovka" ističe 30.000 metara kubnih vode u sekundi

07.06.2023. 11:31
0
IZVOR: srna.rs

Više od 30.000 metara kubnih vode ispušta se iz rezervoara "Kahovka" svake sekunde, što dovodi do sve većeg erodiranja brane, izjavio je gradonačelnik grada Nova Kahovka Vladimir Leontijev.

- Trenutno iz rezervoara `Kahovka` ističe više od 30.000 kubnih metara vode u sekundi. Toliko velika zapremina. Prirodno, ova ogromna zapremina vode direktno erodira tijelo brane - rekao je Leontijev za "Prvi kanal".

On je dodao da stručnjaci prate situaciju.

Ukrajinske snage granatirale su rano juče Hidroelektranu Kahovka, što je dovelo do popuštanja ventila na otvoru brane, koji je uništen, i došlo je do nekontrolisanog ispuštanja vode.

Nivo vode u Novoj Kahovki dostigao je 12 metara.

Stanovništvo je evakuisano iz obližnjih naseljenih mjesta, a u rizičnoj zoni je još 80 naselja.

TASS piše da postoji rizik da se značajno smanji nivo vode u Sjevernokrimskom kanalu, koji služi za snabdijevanje cijelog Krima vodom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da je napad na "Kahovku" unaprijed isplaniran čin sabotaže i da ukrajinske vlasti snose punu odgovornost za posljedice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    6h 13m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 47m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 53m
    2
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    7h 14m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    8h 3m
    2