"Jahorina film festival“ od 22. do 25. septembra

02.09.2021. 13:46
0
IZVOR: Katera

Petnaesti međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma - Jahorina film festival, koji će biti održan od 22. do 25. septembra, predstaviće u regionalnom takmičarskom programu tri najnovija filma domaćih autora i pedeset filmova u regionalnoj i međunarodnoj selekciji.

Otvaranje ovog festivala biće upriličeno u skladu sa epidemiološkim mjerama 22. septembra u 19.00 časova, a filmovi će se takmičiti za festivalska priznanja - najbolji dokumentarni, kratki igrani, eksperimentalni i studentski film, takmičarskog programa.

Svjetsku premijeru na jubilarnom 15. festivalu u domaćem takmičarskom programu Jahorina film festivala imaće film  nagrađivanog BiH reditelja Denisa Bojića “Neki novi Brodvej”.

- Riječ je o svojevrsnom podvigu šest osoba sa Daunovim sindromom koji savladavajući   brojne prepreke postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na  prostorima jugoistočne Evrope, rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba sa Daunovim sindromom. Zaboravite sve što ste znali o Daunovom sindromu i pripremite se za ..neki novi Brodvej" - navodi se u saopštenju.

U takmičarski program festivala biće prikazan film “Ognjilo” Vladimira Perovića.

- Duboko intiman film, u surovom kraškom okruženju, čovjek živi svojim zastarjelim životom gorštaka. Dani prolaze, godišnja doba i godine. I polako se čudan, metalni susjed smješta vis-a-vis, mijenjajući iskonski pejzaž. Da li će i to promijeniti nešto u život čovjeka ...!? - navodi se u saopštenju.

Nakon svjetske premijere na Mumbai International Film Festivalu stiže film “Od Durbana do sutra” koji potpisuje indijski reditelj Dylan Mohan Gray.

Mladi BiH reditelj Stefan Tomić predstaviće film “Kuća ima rogove”.

- Tročlana porodica otkriva da niko od njih nije spavao danima. Majka, zabrinuta za zdravlje svoje porodice, pokušava se boriti protiv ove tajanstvene nesanice, ali svaki pokušaj je uzaludan. Počinje gubiti razum i kako se lomi ona, tako i njena porodica - navodi se u saopštenju.

Pored dvadesetpet dokumentaraca takmičarskog programa, u drugim programskim cjelinama 15. Jahorina film festivala biće prikazano još petnaest kratkih igranih, osam dokumentarnih TV filmova i 11 eksperimentalnih filmova.

Tokom ovogodišnjeg Jahorina film festivala biće organizovano i nekoliko netakmičarskih manifestacija kao što su “JFF Teen” projekat koji je namijenjen edukaciji djece i mladih, kojem je osnovni cilj stvaranje nove kino publike. Ovaj projekt organizuje se na Festivalu kao i kroz cijelu kino mrežu u istočnom dijelu Republike Srpske, a u saradnji s osnovnim i srednjim školama.

Istovremeno biće upriličeno  predstavljanje Mini JFF radionice.  Kao i prethodnih godina, o najboljem filmu JFF Teen programa odlučivaće srednjoškolski žiri čiji će članovi biti polaznici MiniJFF radionice namijenjene srednjoškolcima zainteresovanim za produkciju kratkih dokumentarnih filmova. 

Nagrađivani režiser i producent Željko Mirković održaće "Master class" na temu “Problemi finansiranja dokumentarnih filmova”. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Gran pri ,,Jahorina film festivala“ osvojio film “Hladno je” Gran pri ,,Jahorina film festivala“ osvojio film “Hladno je”
Počeo 15. Jahorina film festival na Palama Počeo 15. Jahorina film festival na Palama
Dokumentarnim filmom "Naših 15 godina" počinje 15. Jahorina film festival Dokumentarnim filmom "Naših 15 godina" počinje 15. Jahorina film festival
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    15h 10m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    13h 12m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    12h 5m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    12h 10m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    11h 13m
    1