Jazavčeva mast korisna u liječenju upale pluća, bronhitisa i astme

15.01.2022. 21:35
0
IZVOR: Rina

U prirodi su se godinama unazad pronalazili lijekovi za razna oboljenja, mnogi melemi, čajevi, tinkture, dok se neke životinjske masnoće mogu koristiti kao obloge ili masti.

Pri samom pomenu jazavca pomislimo na štetočinu koja živi u zemlji, međutim, možda će vas iznenaditi da se mast od ove životinje koristi kao iscjeljujići melem.

O ljekovitosti ove masti najbolje svjedoče lovci koji jazavčevu mast i spravljaju. Oni objašnjavaju da se jazavac hrani korenjem biljaka, pa je zbog toga ova mast toliko ljekovita.

- Dugogodišnji sam lovac i tako sam počeo da pripremam mast od jazavca, prvenstveno jer sam ja imamo bolove u koljenu i ta mast me je spasila. Od dobro podgojenog jazavca može da se dobije oko jedan litar masti, a priprema se kao i mast od svinje. Jazavci se hrane korijenjem biljaka, među kojima ima i ljekovitih, tokom hibernacije u koju ulazi svake zime skladišti sve hranljive materije upravo u svom salu, to je vjerovatno tajna zašto je ova mast ljekovita i može da pomogne kod raznih oboljenja - kaže za Rinu jedan od lovaca iz sela Jarmenovci kod Topole.

On objašnjava da mast može da se pije, a može da se koristi i kao melem.

- Ukoliko mast treba da se pije ako je unutrašnje oboljenje, onda se to čini ujutru, na prazan želudac i to jedna kafena kašika pomiješana sa malo čaja. Ukoliko se koristi kao melem, namaže se bolesno mjesto i prekrije bijelom pamučnom krpom, pomaže i kod bronhitisa i zapaljenja pluća - pričaju poznavaoci ovog melema.

Upravo ova mast pomogla je mnogima u doba korone, kada su se u potrazi za spasom uplašeni građani okretali ka prirodi i lijeku koji dolazi iz nje.

Naime, jazavčeva mast pomaže kod liječenja tuberkuloze, astme, bronhitisa, kašlja, bolesti pankreasa, išijasa, reume, hemoroida, "kurjeg oka" i rana.

- Najprije sam imala bronhitis da bi nekoliko mjeseci nakon toga došlo i do zapaljenja pluća i to oba plućna krila. Pila sam antibiotike koji naravno mnogo pomažu, ali sam i pored toga koristila lijekove iz prirode kako bi ojačala imuni sistem i pomogla sebi. Mast od jazavca samo je jedan od tih ljekovitih proizvoda koji mi je mnogo pomogao. Koristila sam ga kako je i preporučeno i vrlo brzo sam se osjećala bolje - kaže Mirjana Radovanović iz Topole.

Ono što je bitno naglasiti jeste da se jazavčeva mast ne preporučuje kod liječenje raka i leukemije, bolesti nerava, srca i krvnih sudova, jer ne postoje podaci da pomaže u takvim slučajevima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Top pet prednosti plivanja Top pet prednosti plivanja
Objavljena zdravstvena upozorenja zbog vrućine Objavljena zdravstvena upozorenja zbog vrućine
Kako lijekovi znaju u koji dio tijela treba da idu Kako lijekovi znaju u koji dio tijela treba da idu
Najčitanije
 • Saobraćajna nesreća u Potkrajevima
  23h 3m
  0
 • U saobraćajnoj nesreći u Potkrajevima poginulo jedno lice
  21h 50m
  0
 • U Palama traže radnika i nude platu od 4.500 KM
  4h 46m
  8
 • Obustavljen saobraćaj u Mokrom
  23h 31m
  0
 • Suncobran ubio ženu
  3h 34m
  0