Je li Republiku Srpsku čine samo Banjalučani ili svi njeni građani?!

09.01.2019. 14:34
0
IZVOR: Katera

Imali smo priliku danas da u direktnom prenosu na Radio-televiziji Republike Srpske gledamo svečani defile povodom Dana Republike Srpske, a kojem su prisustvovali predsjednik i premijer Srpske, srpski član Predsjedništva BiH, premijer Srbije i drugi predstavnici institucija Srpske i Srbije.

U svečanom defileu učestvovali su ešaloni MUP-a Republike Srpske, Vatrogasna brigada Banjaluka, studenti i predstavnici studentskih parlamenata iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Auto-moto savez Republike Srpske, Kazneno-popravni zavod Tunjice (Banjaluka), predstavnici Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka, Lovački i planinarski savez Srpske, košarkaši „Igokee“ iz Aleksandrovca, Bokseri „Slavije“ iz Banjaluke, Karate savez Republike Srpske, Ženski košarkaški klub „Mladi Krajišnik“, Ženski rukometni klub „Borac“ Banjaluka, Sportsko društvo „Borac“ Banjaluka i Moto klub „Noćni vukovi“.

Niste mogli da pročitate ovaj dio teksta, a da ne primjetite konstantno ponavljanje grada Banjaluka. Skoro svi učesnici svečanog defilea bili su predstavnici institucija i organizacija iz Banjaluke, dok su iz Istočnog Sarajeva došli samo predstavnici Studentskog parlamenta i u defileu su bili i pripadnici Gorske službe spasavanja „Jahorina“, koje voditelj programa uživo nije ni pomenuo.

Zbog čega se članovi Odbora za obilježavanje Dana Republike Srpske nisu mogli sjetiti još nekog sportskog kluba ili fakulteta sa istoka Republike Srpske? Jesu li samo Banjaluka i Banjalučani Republika Srpska ili su to svi njeni gradovi i građani? Jasno je da se istok Srpske ignoriše u mnogim pitanjima u Banjaluci, a sastav ovogodišnjeg svečanog defilea je i potvrdio odgovore na mnoga pitanja.

Podsjetićemo vas da je Skupština srpskog naroda 9. januara 1992. godine proglasila Republiku Srpskog Naroda u BiH sa Sarajevom kao glavnim gradom. Srpska Republika Bosna i Hercegovina je proglašena 28. februara, kada je donesen i ustav nove države, koja je trebalo da okupi sve Srbima naseljene krajeve u SR BiH.

Nakon što su preglasani 14. oktobra 1991. godine, srpski predstavnici su se izdvojili 24. oktobra 1991. godine u Skupštinu srpskog naroda u BiH. Skupština je imala sjedište u Sarajevu, da bi se zbog ratnih dejstava iz centra grada aprila 1992. godine preselila na Pale. Dakle, Pale su bile prvi administrativni centar i sjedište republičkih institucija Republike Srpske.

I Banjaluka nije glavni grad Republike Srpske. Banjaluka je administrativni centar i sjedište mnogih institucija poput Predsjednika, Vlade, Javnog RTV servisa, mnogih republičkih preduzeća, a glavni grad Republike Srpske je Sarajevo. Srbi iz Sarajeva su na Palama, na noge postavili, Radio-televiziju Republike Srpske i Novinsku agenciju Srnu. Radili su u skučenim i neadekvatnim prostorijama Kulturnog centra Pale. To su mnogi zaboravili ili nastoje da se zaboravi.

Očigledno je da to nije dovoljno da se u jednom, godišnjem, svečanom defileu na Dan Republike Srpske nađu i drugi predstavnici institucija Republike Srpske, a koji su smješteni u Palama. I ne samo iz Pala, nego i iz Trebinja, Bijeljine, Doboja, Modriče, Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Sokoca, Višegrada, Bileće, Šamca, Prijedora i drugih gradova, jer su svi ovi gradovi i svi njihovi stanovnici Republika Srpska, nije to samo Banjaluka.

Kad smo se dotakli obilježavanja Dana Republike Srpske i Istočnog Sarajeva, važno je pomenuti da prijedlozi i činjenice, koje je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković iznio u novembru prošle godine na sastanku sa Odborom za obilježavanje Dana Republike, nisu zavrijedili pažnju predsjednika Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Te su tako ove godine Pale i Istočna Ilidža obilježili Dan Republike Srpske polaganjem vijenaca i odavanjem pošte poginulim borcima Vojske Republike Srpske, onima koji su stvorili ovu istu Republiku Srpsku i koji su najzaslužniji za njen opstanak.

Većih svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske nije bilo ni u drugim gradovima Srpske, osim vatrometa, vožnje automobilima, manjih okupljanja na trgovima, polaganja vijenaca i odavanja počasti u crkvama i kod spomenika. Sve oči danas su bile usmjerene ka Banjaluci i svečanosti u Banjaluci.

A imamo i mi na istoku mnogo toga da ponudimo. Imamo perspektivne sportiste, olimpijce, svjetske i evropske prvake u mnogim sportovima, karatiste, rukometaše, odbojkašice, košarkaše, profesionalne plesače, planinare. Turistički smo i studentski centar istoka Srpske, sjedište smo Univerziteta u Istočnom Sarajevu, imamo veliki broj studenata koji su ponosni što žive u Republici Srpskoj. Svi smo mi Republika Srpska.

Srećan vam Dan Republike Srpske, republike svih nas koji u njoj živimo!

Autor: M.R.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    15h 46m
    0
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 49m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    14h 8m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    23h 21m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    21h 19m
    0