Jovanki Stanković, Srpčanki koja živi na Kosovu, orden za najsvetiju ulogu

02.07.2022. 10:37
0
IZVOR: glassrpske.com

Ostvariti se u ulozi roditelja i živjeti u kući ispunjenoj dječijim osmijesima najveće je bogatstvo koje čovjek može imati i bez obzira na to sa kakvim se nedaćama suočavali, porodica će uvijek biti najveći životni oslonac.

Ovo su riječi Jovanke Stanković (37), rođene Srpčanke, koja već 16 godina živi na Kosovu i Metohiji sa suprugom i djecom i jedna je od osam dobitnica zlatnog ordena “Majka devet Jugovića”, za petoro i više rođene djece, koji joj je ovih dana u manastiru Gračanica dodijelio patrijarh Porfirije.

Djetinjstvo je provela u Srpcu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a sklonost prema prirodnim naukama opredijelila ju je da se upiše na Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci. Nakon dvije godine studija upoznala je sadašnjeg supruga Slobodana (38) i tada donijela najvažniju odluku, da život nastavi s njim u južnoj srpskoj pokrajini, u njegovom rodnom Orahovcu.

- Našli smo se putem interneta i jedno vrijeme dopisivali. On je tada bio član folklornog društva iz Orahovca i prvom prilikom kada je dolazio u ove krajeve upoznali smo se, a ljubav je brzo planula - kaže Jovanka.

Vjenčali su se 2006. godine i ubrzo dobili kćerku Mariju, a potom i sina Jovana koji ima deset i kćerku Dušanku devet godina. Prije tri mjeseca njihova ljubav krunisana je sa još dvoje djece, tromjesečnim bliznakinjama Emilijom i Vasilijom.

Oduvijek je htjela brojnu porodicu, što je za nju bilo ispunjenje snova.

- Sa svakim djetetom bilo mi je sve ljepše i to je sreća za koju vrijedi živjeti. Kada sam saznala da ću dobiti zlatni orden, u meni se pokrenula lavina emocija, jer sam ga dobila za najsvetiju ulogu na svijetu, ulogu majke - ističe Jovanka.

Za život u srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji kaže da se ne razlikuje puno od drugih mjesta, jer gdje god ljudi bili, potrebno je da imaju porodicu i čvrstu vjeru.

- Iskušenja sa kojima se narod ovdje susreće prisutna su širom svijeta, a s vjerom u Boga i hrišćanskim poimanjem života moguće je prevazići sve poteškoće. Porodica i crkva su glavni oslonci, djeca su pokretač i izvor snage, a sve to zajedno nas motiviše da idemo dalje - kaže Jovanka.

Rođena je kao drugo dijete u porodici Miloša i Nene Bilanović i ima starijeg brata Miodraga, koji živi u Srpcu. Uvijek se voli vratiti u svoj zavičaj i obići najmilije, a posebno joj je drago kad sretne svoje Srpčane daleko od kuće.

- Ponosna sam što sam dobila ovaj orden upravo od našeg patrijarha Porfirija i vladike raško-prizrenskog Teodosija, a posebno sam se obradovala što je bio prisutan i episkop marčanski Sava, porijeklom iz Srpca, koji je nedavno rukopoložen u ovaj čin i svojom posvećenošću vjeri i obrazovanjem služi na ponos cijelog srpskog roda i Srpske pravoslavne crkve - rekla je Jovanka.

Piše: Dejan Jovičić

Komentari 0
Povezane vijesti
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    22h 13m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    8h 12m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    6h 39m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    8h 31m
    0
  • "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
    9h 29m
    1