Kako se zaštititi od pesticida u ranom voću i povrću?

13.04.2020. 21:15
0
IZVOR: RTS

Nema roditelja koji svojoj djeci ne želi da priušti prve jagode i ostalo rano voće i povrće koje se uveliko može naći na zelenim pijacama. Da li im kupovinom prvih plodova čine veću štetu nego korist izlažući ih povišenoj količini pesticida i drugim štetnim hemijskim sredstvima i kako se zaštititi?

Prvih dana proljeća kupce na pijacama iznenađuje drastična razlika u cijeni jagoda. Domaće su otprilike duplo skuplje od onih iz uvoza! Takva razlika u cijeni može da ukazuje na to da je domaća proizvodnja skuplja, ali i na to da su domaće jagode bezbjednije.

Fitopatolog Pilja Dakić savjetuje da pri izboru ne treba da gledamo miris i ukus ploda.

-Gledamo da li je (jagoda) vizuelno dobra, gledamo cijenu i ono što je osnovno, gledamo proizvođača ima li neka iskustva od prošle godine- savjetuje.

Prema njegovim riječima, rano voće je interesantno da se koristi i logično je da je ono što je uvezeno prošlo sve kontrole.

-Proizvođači snose veliku odgovornost jer su koristili pesticide u cilju zaštite od bolesti i štetočina po uputstvu proizvođača i poštovali karencu – to je period koji mora proći od posljednje upotrebe preparata do berbe jagoda- objasnio je Dakić.

Budući da su se na tržištu pojavili ilegalno uvezeni pesticidi koji nisu na listi dozvoljenih, uvijek je bilo i biće hrane koja je njima tretirana.

-Proizvođači se snalaze u jeku sjetve da proizvodi ne ostanu nezaštićeni i onda pribjegavaju nabavci i takvih preparata. Preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima da se ne oslanjaju na takve preparate nego da nabavljaju u poljoprivrednim apotekama i zadrugama čiji su kooperanti- navodi fitopatolog.

Bez obzira na poštovanje karence, voće na putu do tezge i potrošača može biti uprljano raznim nečistoćama. Zbog toga rano voće i povrće potopite pet do deset minuta u rastvor sode bikarbone, a zatim isperite pod mlazom vode. Na taj način nečistoće i štetne materije sklonićete sa hrane.

Pesticidi nisu štetni već su “lijek” za biljke kada se pravilno koriste. Ipak, savjet stručnjaka je da, kada god smo u mogućnosti, kupimo voće za koje smo sigurni da nije prskano ili je sertifikovano organsko voće i povrće.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabranjen uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Albanije u Srpsku Zabranjen uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Albanije u Srpsku
Zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije Zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije
Voćari Srpske očajni, jabuke samo za preradu Voćari Srpske očajni, jabuke samo za preradu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    11h 25m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    13h 56m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    11h 39m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    11h 31m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    3h 46m
    0