Katarina Vučen, učiteljica iz Foče, nagrađena za praksu „Da učenje ne bude mučenje“

25.01.2023. 17:53
2
IZVOR: radiofoca.com

Od bakine kuhinje, preko nastave u prirodi do pravljenja jednostavnih programa na laptopu, neke su od aktivnosti učenika u okviru nastavnog koncepta „Da učenje ne bude mučenje“ učiteljice Katarine Vučen iz Foče, zahvaljujući kojem je ove godine ponijela titulu najinovativnijeg učitelja u BiH, a koju dodjeljuje Centar za obrazovne inicijative „Step baj step“ iz Sarajeva.

Učiteljica fočanske Osnovne škole „Veselin Masleša“ u svom radu i pristupu djeci nastoji da pojednostavi gradivo i da za sve što đaci uče u školi zajedno sa njima nađe primjenu u svakodnevnom životu.

Vučen kaže da se njena inovativna praksa zasniva na tome kako da se učenje prilagodi svakom đaku, da to ne bude mučenje, već proces na radost svakog djeteta, a temelji se na aktivnom učenju i pristupu svakom djetetu ponaosob.

- Nastavnik pored toga što treba dobro da poznaje nastavne sadržaje i materiju koju predaje, mora da poznaje svoj razred, svako dijete kao individuu, da prilagodi metode rada svom odjeljenju i da doprinosi napretku svakog djeteta. Da dijete pripremimo za život, da ima jedno funkcionalno znanje i da je spremno da nadograđuje to znanje i ide stalno naprijed - priča Vučen.

Slika

Foto: radiofoca.com

Umjesto gotovih definicija i činjenica, kod ovog vida učenja, objašnjava učiteljica, koriste se razne metode da se dijete zainteresuje da istražuje, samostalno i u grupama, te da uz pomoć literature dolazi do rješenja i saznanja, a nastavnik je motivator i organizator.

- Jedna od aktivnosti je terenska nastava, gdje van učionice kroz osmišljene aktivnosti vodimo čitav nastavni proces. Zatim tematska nastava, poput teme jeseni, koju provlačimo kroz sve nastavne predmete da bismo zainteresovali đake da dođu do saznanja u vezi sa tom temom - navodi učiteljica Vučen.

Tako je njen „treći jedan“ već drugu godinu zaredom, kroz temu jeseni, pravio domaći džem.

Učenici prethodno dobiju zadatak da kod kuće istraže jednostavne recepte od jesenjih plodova za pravljenje džema, a potom zajednički odlučuju koji džem će praviti.

- Ove godine to je bio jedan divan džem od šljiva, a uvijek se nađe neko od roditelja da pripremi i pogaču, pa se taj dan i sladimo. Na časovima likovne kulture osmišljavamo dizajn teglica za džem, mada veoma malo džema ostane, gotovo sve se istog dana pojede. To ja aktivnost koju djeca mnogo vole, uživaju u tome, jednostavno sve sami pripremaju, a ja sam samo taj koji vodi proces i osmišljava - hvali učiteljica svoje vrijedne đake.

Slika

Foto: radiofoca.com

Uz recepte iz bakine kuhinje, pristup „Da učenje ne bude mučenje“ objedinjuje i savremene tehnologije, koje đaci uče samostalno da primjenjuju u nastavi pomoću laptopa kojima je opremljena njihova učionica.

- Kroz novi predmet „Digitalni svijet“ djeca uče da stvarno i praktično primijene taj digitalni svijet-  da skeniraju neke matematičke zadatke kroz „kju ar kodove“, već pišu i rade jednostavne algoritme u „skreču“, programu koji će da koriste u starijim razredima. Jednostavno, da nauče da je tehnologija u službi sticanja znanja, a ne samo za igrice i društvene mreže, već način i put do sticanja znanja u nastavi i u životu uopšte - priča Vučen.

Ona dodaje da se radeći u grupama djeca socijalizuju, oslonjeni jedni na druge, ali i da samostalno iznose mišljenje.

Katarina Vučen ističe da radi najljepši i najplemeniti poziv na svijetu u kojem se sve radi iz velike ljubavi.

- I vječito ostajete mladi u ovom poslu, djeca vam ne daju, jednostavno, igrate se sa njima, ostajete vječito dijete u duši. To je najljepše i nabitnije, oblikujemo buduće generacije za život - ponosna je učiteljica na svoj životni poziv.

Nagrada Centra za obrazovne inicijative „Step baj step“ mnogo ju je, priznaje, obradovala.

- Ovo priznanje daje vam ogroman vjetar u leđa da nastavljate samo još bolje i da vjerujete u ono čime se vodi taj Centar- da su nastavnici važna karika u životu i društvu i da se nikada ne gubi vjera u znanje. Znanje je moć u svakom pogledu - poručila je učiteljica.

Slika

Foto: radiofoca.com

Centar za obrazovne inicijative „Step baj step“ nagradu za inovativne nastavnike dodjeljuje od 2016. godine i to u pet kategorija.

Uz učitelje, nagrađuju se i inovativni vaspitači u vrtićima, nastavnici predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama, te stručni saradnici svih nivoa obrazovanja.

Autor: Igor Janković

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Nataša 26.01.2023. 08:18
    Lijepo je znati da u školama ima još poneko ko se bavi đacima. Učiteljici Vučen svaka čast, a njeni đaci imaju sreću što su u tom odjeljenju.
  • Generic placeholder image
    Leo 25.01.2023. 18:21
    Izmišljaju toplu vodu,za čuveni predmet Domaćinstvo
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    22h 19m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    12h 34m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 9m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    18h 7m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    10h 56m
    0