Katastrofalni uslovi u Jablanici, kiša i mrak prekinuli potragu

05.10.2024. 20:24
0
IZVOR: srna.rs

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite /RUCZ/ Boris Trninić izjavio je da su timovi Uprave koji se nalaze u Jablanici, gdje se traga za nestalima u katastrofalim poplavama i raščišćavanju terena, zbog kiše i mraka obustavili potragu i rad sa mašinama, i naveo da je situacija jako loša i teška.

- Uslovi su užasni, a uslove dodatno otežavaju mulj, šut, granje, kao i fekalije iz izlivene kanalizacije - rekao je Trninić Srni i dodao da je potraga obustavljena oko 17.00 časova.

On je istakao da je posebno emotivno teško spasiocima jer su na terenu i članovi porodica koji traže svoje nestale.

- Jako je loša i teška situacija. Pojedini članovi našeg tima koji su prošle godine u februaru išli u akciju spasavanja u Tursku nakon zemljotresa kažu da ih jako podsjeća na to, mada nije tih razmjera - naveo je Trninić.

On je rekao da će večeras razgovarati sa kolegama iz Federalne uprave civilne zaštite koji su koordinatori aktivnosti kako bi se dogovorio plan za sutra.

- Sutra su izbori, vidjećemo da li će ljudima biti data mogućnost da odu kućama, presvuku se, odmore i glasaju, pa u toku dana vrate - objasnio je Trninić.

On je istakao da se Mašinski tim i dio Tima za urbano traganje i spasavanje /USAR/ Republičke uprave civilne zaštite sve dok su tamo potrebni neće povlačiti iz Jablanice.

Mašinski tim, koji čine utovarivač, bager i dva kamiona sa rukovaocima, i članovi USAR tima juče su upućeni u Jablanicu, gdje su odmah uključeni u akciju traganja i spasavanja ljudi, te uklanjanja posljedica nezapamćenog nevremena u noći između 3. i 4. oktobra koje je odnijelo ljudske živote i napravilo veliku materijalnu štetu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
Pripadnici Civilne zaštite Srpske i danas pomažu u Jablanici Pripadnici Civilne zaštite Srpske i danas pomažu u Jablanici
Na magistralnom putu Jablanica-Prozor osposobljeno odvijanje saobraćaja Na magistralnom putu Jablanica-Prozor osposobljeno odvijanje saobraćaja
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    11h 1m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    9h 59m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    13h 52m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    15h 9m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    10h 13m
    1