Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?

27.02.2024. 11:28
6
IZVOR: katera.news

Redovna, 29. sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo održana je danas, a pred odbornicima se našlo 35 tačaka dnevnog reda.

Prijedlozi odluka o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta u svojini lokalne samouprave, prijedlozi odluka o zamjeni nepokretnosti, o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora PU Dječji vrtić „Patrijarh Pavle“, razrješenju i imenovanju v.d. direktora Javne uprave CRS „Slavija“, v.d. članova Odbora za žalbe ove opštine i Upravnog odbora JUK „Kulturni centar“ samo su neke od tačaka koje su većinski usvojene.

Kao najvažniju tačku današnje sjednice, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je Godišnji plan rada ove opštine za 2024. godinu, odnosno usaglašavanje strategije razvoja sa budžetom opštine i planom rada.

- To je dokaz da sve ono što smo planirali u strateškim dokumentima nije mrtvo slovo na papiru, nego da se sve te aktivnosti, pogotovo one infrastrukturne, realizuju. Veliki dio tih aktivnosti je u toku realizacije, u raspisivanju javnih nabavki – rekao je on, dodajući da su od početka ove godine raspisane javne nabavke u vrijednosti od 6 miliona KM.

Katić ističe da je važno i usvajanje Prijedloga zaključka za formiranje komisije za izradu elaborata opravdanosti funkcionisanja Doma zdravlja „Istočno Sarajevo“ u trenutnoj osnivačkoj strukturi, te podsjetio da se na prethodnim sjednicama govorilo o funkcionisanju, statusu i problemima Doma zdravlja.

- Imali smo zajednički sastanak sa predstavnicima opštine Istočna Ilidža i Ministarstvom zdravlja u Vladi Republike Srpske, na kojem smo dogovorili da se formira komisija koja će napraviti obuhvatan izvještaj, analizu i elaborat o njegovom funkcionisanju. Nakon toga, zajednički ćemo dogovoriti da li će ostati u ovom sastavu ili će svaka opština formirati svoj Dom zdravlja, u cilju boljeg i efikasnijeg pružanja zdravstvene zaštite – objasnio je on.

Slika

Foto: katera.news

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o ukupnom broju pritužbi i preporuka građana kroz proces javnih konsultacija u 2023. godini, a Katić navodi da je riječ o konsultacijama obavljenim kroz obilaske mjesnih zajednica, zajednica etažnih vlasnika, kroz upitnike, „Ti odlučuješ“, te prijeme sugrađana u opštini.

Zaprimljeno je 207 primjedbi, a prema njegovim riječima, 190 je u procesu realizacije, dok je 17 odbijeno kao neosovano, jer je „riječ o  nerealnim zahtjevima građana ili nenadležnosti opštine Istočno Novo Sarajevo“.

Govoreći o Izvještaju o realizaciji Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta za prethodnu godinu, Katić navodi da je od svih naknada koje se prikupe od uređenja ovog zemljišta uloženo preko 9 miliona KM u razne projekte infrastrukture.

Odbornici Srpske demokratske stranke nisu podržali Godišnji plan rada opštinske uprave za tekuću godinu, a kako kaže Bosiljka Dunjić, odbornik ove stranke, razlog leži u tome što smatraju da je potrebno uložiti veća sredstva u privredu, poljoprivredu, zapošljavanje, proizvodnju, te zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

- Apsurdno je da se iz milionskog budžeta za privredu izdvoji 0.002 odsto, odnosno oko 50.000 KM, za poljoprivredu 100.000 KM, dok se za košenje trave izdvoji 70.000 KM, a za pranje ulicu 60.000 KM – objasnila je ona, ističući da odbornici SDS-a nisu podržali ni Izvještaj o komunalnoj potrošnji, čiji godišnji budžet, dodaje, iznosi 650.000 KM.

Slika

Foto: katera.news

Prema njenim riječima, nisu podržali ni prijedloge odluka o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta, te prijedloge odluka o zamjeni nepokretnosti.

- Smatramo da SNSD u Istočnom Novom Sarajevu izlazi u susret investitorima i pojedincima. Na taj način se samo pojedinci u ovoj opštii bogate, dok građani od toga nemaju nikakve koristi – naglasila je ona.

Osim toga, Klub odbornika SDS-a se, kako kaže Dunjićeva, već duže vrijeme zalaže da cijena građevisnkog zemljišta bude veće, posebno u prvoj i drugoj zoni.

- Cijena građevinskog zemljišta se, poslije 15 godina, promijenila tek 2022. godine, kada smo se zalagali da cijene budu 160 ili 180 KM na metar kvadratni, a usvojeno je 80 KM – istakla je ona.

Na današnjoj sjednici je formiran Klub odbornika DNS-a koji čine Aleksandar Škrba, Dejan Šešelj i Branko Stevanović.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    JOVAN POPOVIC 29.02.2024. 10:02
    BICE OVA LUKAVICA MUSLIMANSKA ZA PAR GODINA.SAMO ZALI BOZE ONE SRPSKE VOJSKE STO IZGINU ZA ODBRANU OVOG PODRUCJA.TUGA
  • Generic placeholder image
    ***** 28.02.2024. 00:03
    Tuga sta rade komunisti.... Vodeca stranka jos daprodaju ovo malo naroda nared????
  • Generic placeholder image
    Xx 27.02.2024. 21:29
    Za pranje ulica 60 000? Pa kada su oprali ulice u I. Sa, nikada.
  • Generic placeholder image
    Jo 27.02.2024. 15:38
    Samo zbunjujete ovaj jadni narod, kome smeta jedan Dom zdravlja u kojima se lijece ljudi iz pet sela. Sta želimo da postignemo razdvajanjem, svako selo da ima opštinu. Sramota, treba vise direktora i ostale administracije a poreze na leda jadnog naroda. Bavite se temama kako da preživimo mjesec od skupe hrane i nameta. Narod ne lažite vise.
  • Generic placeholder image
    Nataša 27.02.2024. 14:15
    Koga vi farbate pričom o efikasnom funkcionisanju zdravstvene zaštite? Vidimo kako efikasno funkcionišu dva komunalna preduzeća.
  • Generic placeholder image
    Zoka 27.02.2024. 13:00
    I koliko ste dogovorili ove godine da naselite muslimana u Lukavicu ?
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    18h 25m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 21m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    17h 25m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    14h 18m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    16h 15m
    0