Kijev zalupio vrata Berlinu – šta se krije iza svega

13.04.2022. 19:56
0
IZVOR: sputniknews.com

Odbijanje predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da njemačkom kolegi Frank Valteru Štajnmajeru dozvoli posjetu Kijevu prva je velika bruka koja se na otvorenoj sceni dogodila jednom šefu države takvog formata kao što je Njemačka, ocjenjuje nekadašnji dopisnik iz Berlina Miroslav Stojanović.

Pitanje je, međutim, šta je ohrabrilo Ukrajince na takav potez?

Njemački predsjednik, koji se u utorak u Varšavi sastao sa poljskim predsjednikom Dudom, planirao je da sa njim i liderima Estonije, Letonije i Litvanije u srijedu otputuje u Kijev da bi, kako je naveo, „poslao snažnu poruku evropske solidarnosti sa Ukrajinom“.

Njegov zahtjev Zelenski je odbio, a kao razlog za zatvorena vrata Kijeva naveo je Štajnmajerove ranije bliske veze sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i to što je njemački predsjednik ranije zagovarao bliske ekonomske rusko-njemačke veze.

Rampa za Štajnmajera

Prema riječima bivšeg dopisnika „Politike“ iz Njemačke Miroslava Stojanovića, prigušena varničenja između Kijeva i Berlina zbog njemačke politike prema Rusiji traju već nedjeljama, a na meti Ukrajine su se, pored Štajnmajera, našli i bivša kancelarka Angela Merkel, ali i aktuelni njemački kancelar Olaf Šolc.

Slika


- Štajnmajera vide kao nekog ko je kao šef kabineta u vrijeme vladavine Gerharda Šredera, ali i kao šef diplomatije u vrijeme Angele Merkel, ispleo jednu jaku mrežu dobrih odnosa sa Rusijom i bio veoma energičan u odbrani „Severnog toka 2“. Njemački predsjednik se prije odlaska u Varšavu malo „posuo pepelom“ i rekao da je to što je insistirao na „Sjevernom toku 2“ bila njegova velika greška, okrenuo se malo više Ukrajini i optužio Putina da je izazvao rat. Međutim, to mu očigledno nije pomoglo i nije bilo dovoljno Ukrajincima - kaže Stojanović.

On podsjeća da je Štajnmajer prethodno doživio i žestok napad ukrajinskog ambasadora Andreja Melnika, ali se ipak računalo sa tim da su se strasti stišale i da će se njemačkom predsjedniku, koji se pokajao zbog svoje politike i optužio sam sebe, otvoriti vrata Kijeva.

- Međutim sada je doživio, kako njemački mediji to saopštavaju, „blamažu na otvorenoj sceni“, jer se nikada jednom šefu države nije dogodilo da mu zalupe vrata, praktično, ispred nosa. Napad na Merkelovu je takođe bio jak, ali se ona malo „muškije“ držala. Ona jeste rekla da je rat varvarski i da ga treba prekinuti, ali je ostala pri svojoj odluci zbog koje je najviše i napadana – da je na samitu u Bukureštu 2008. godine spriječila ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO. Ona i sada kaže da je ta odluka bila u redu i da pri njoj ostaje - primjećuje Stojanović.

Kijev ljut i na Angelu i Šolca

Kako kaže, dodatnu ljutnju u Kijevu izazvalo je i to što Angela Merkel nije prihvatila poziv ukrajinskog predsjednika Zelenskog da dođe u Buču i navodno vidi te strašne scene jer su, kako to oni vide, njena politika i politika bivšeg francuskog predsjednika Sarkozija i političko „šurovanje“ sa Putinom krivi za te navodne masakre.

- Dakle to „varničenje“ na relaciji Kijev-Berlin traje već dosta dugo, a u tome je najglasniji ukrajinski ambasador u Njemačkoj koji je svako malo u njemačkim medijima i optužuje tu zemlju za kukavičluk, pogotovo na početku kada se Njemačka uzdržavala da Ukrajini šalje oružje. Iako je Berlin napravio veliki zaokret i sada šalje oružje Ukrajini, dodatnu ljutnju izaziva činjenica da aktuelni kancelar Olaf Šolc ne popušta pod pritiskom Vašingtona da se potpuno zatvore slavine za ruski gas. On to, naravno, ne čini iz ljubavi prema Rusiji, već iz egzistencijalne potrebe Njemačke kojoj zbog posljedica pandemije i rata u Ukrajini prijeti ostvarivanje dastično manjeg BDP-a, a neki čak računaju da će krajem godine otići u recesiju - smatra Stojanović.

U Njemačkoj, kako kaže, nedostaje veliki broj proizvoda, a inflacija koja posebno plaši Nijemce bilježi najveći skok u posljednjih 40 godina.

Ukoliko dođe do potpunog zatvaranja ruskog gasa za Njemačku, na čemu se u samoj zemlji vrši medijski i politički pritisak, a pogotovo na tome insisira Vašington, onda zaista može doći do haotične i dramatične situacije, vjeruje novinar.

Američki prsti

Na pitanje da li je neko ipak dao vjetar u leđa ukrajinskim vlastima da se okuraže i na ovaj način „obračunavaju“ sa Njemačkom kako bi je natjerali da potpuno prekine uvoz ruskih energenata, Stojanović kaže da je očigledno da su u to umiješani američki prsti.

- Američki pritisak je otvoren i Ukrajinci sada imaju snažnu podršku Zapada. Tu podršku, naravno, pruža i Njemačka, ali to Ukrajincima nije dovoljno. Treba imati na umu da su, pored ukrajinskog naroda, najveće žrtve ovog rata Evropljani, a posebno Njemačka. Ovo je strašan udar na njenu ekonomiju koji se, naravno, podržava od strane Sjedinjenih Država, ali i od strane Britanaca koji, napuštajući EU, sada već sa nekim imperijalnim ambicijama nastupaju na evropskoj i globalnoj političkoj sceni. Tako da velika podrška sa američke i britanske strane Ukrajince kuraži u ovim potezima. Napravljena je atmosfera u kojoj se oni proglašavaju za veliku žrtvu i sva su im medijska vrata otvorena - kategoričan je Stojanović.

Slika


Komentarišući dalji razvoj odnosa Kijeva i Berlina, ali i Kijeva i Moskve, sagovornik "sputniknews.com" kaže da nema sumnje da će Berlin nastaviti da pomaže Ukrajinu.

- Međutim, Nijemcima je dugoročno, bez obzira na sadašnju situaciju, veza sa Rusima veoma važna - i energetski i tržišno. Na kraju krajeva, Šolc je ulazio u izbornu kampanju sa takozvanom novom istočnom politikom u čijem središtu je trebalo da bude Rusija, a čak je i prilikom sastanka sa Putinom izjavljivao da bez Rusije nema evropske bezbjednosti. Sada je to sve okrenuto naopačke, ali oni se dugoročno moraju vratiti na te pozicije. Druga je stvar koliko će vremena za to biti potrebno i to umnogome zavisi od toga koliko će ovaj rat trajati i da li će se razviti van ovog prostora - zaključuje Miroslav Stojanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Napadnuta senatorka i bivši gradonačelnik Berlina Napadnuta senatorka i bivši gradonačelnik Berlina
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Leverkuzen prvi put u istoriji prvak Njemačke Leverkuzen prvi put u istoriji prvak Njemačke
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    18h 0m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    23h 33m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    3h 33m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    18h 10m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    3h 39m
    0