Knežević: Podsticaji treba da idu u ruke pravih domaćina, a ne politički podobnih

29.09.2022. 19:31
0
IZVOR: katera.news

Nemanja Knežević, kandidat NPS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istakao je da je važan pravac njegovog političkog djelovanja nastojanje da se u selo ulaže mnogo više sredstava i da podsticaji idu u ruke pravih domaćina koji žive na selu.

Kako kaže, podsticaji treba da idu u ruke pravih seljaka, a ne politički podobnih, koji te podsticaje ne iskoriste u svrhe razvoja seoskih dobara.

Knežević ističe da Pale, kao i kompletna regija Istočne Bosne predstavljaju tradicionalni agrarni kraj i dodaje da su industrijalizacijom sedamdesetih i posljedicama posljednjeg rata seoska područja dovedena na rub izumiranja.

- Akcenat i prioritet mog djelovanja biće zasnovan na afirmaciji sela u smislu povratka i podrške kako mladima koji se odluče na povratak selu, tako i onima koji još uvijek opstaju u teškim uslovima poljoprivredne egzistencije – rekao je Knežević.

Knežević navodi da bi se povratilo povjerenje i podstakli mlade da se oprijedele za život na selu, mora se na prvom mijestu opredijeliti za veća izdvajanja namijenjena poljoprivredi preko povećanja agrarnog budžeta.

- Poljoprivrednici žele sigurnost, dugoročne planove i garancije, da će tržište za njihove prozvode biti stabilno, bez ucjenjivanja otkupljivačkog lobija i prodajnih centara, koji se bogate, na muci seljaka – navodi on.

Prema njegovim riječima, proces subvencionisanja mora biti redovan i transparentan.

- Zašto da naš seljak mjesecima čeka na novac koji mu pripada? Kako da planira svoja ulaganja ako država prema njegovom radu nije odgovorna i tačna? – upitao je Knežević.

Knežević navodi da poljoprivredni krediti moraju biti podsticajni, a ne lihvarski.

- Prošla su vremena ručne obrade zemlje i neophodno je pružiti podršku svih nivoa vlasti u smislu učešća u neophodnoj modernizaciji kroz nabavku savremenih mašina, obuku i reorganizaciju ove privredne grane po ugledu na vodeće države na poljoprivrednoj mapi svijeta – rekao je on.

On je dodao da selo ne smije da umre i da seljak mora biti poslodavac vlasti, a ne obratno.

- Pomozite mi da zajedno ostvarimo planirano i da seljak ponovo postane gospodin – zaključio je Knežević.

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Knežević: Oni koji su zaslužni za stvaranje Republike Srpske danas tavore na dnu egzistencijalne ljestvice Knežević: Oni koji su zaslužni za stvaranje Republike Srpske danas tavore na dnu egzistenci...
Božović: Cvijanovićeva bi da brani Milanovića preko Šarovićevih leđa Božović: Cvijanovićeva bi da brani Milanovića preko Šarovićevih leđa
Knežević: Iza svake obećane riječi, staću obrazom Knežević: Iza svake obećane riječi, staću obrazom
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    8h 16m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    21h 58m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    21h 26m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    20h 17m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    6h 18m
    0