Koliko godišnje BiH plaća pšenicu i brašno iz uvoza

14.03.2022. 10:37
0
IZVOR: Srpska.info

BiH godišnje uveze devet puta više žitarica nego što izveze, a najviše uvozi pšenicu.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je prošle godine uvezeno žitarica ukupne vrijednosti 222,3 miliona, dok je vrijednost izvoza iznosila 24,3 miliona KM.

U ovom periodu uvezeno je 128 miliona KM pšenice, što je više od polovine ukupne vrijednosti žitarica koje se nabavi u inostranstvu.

Kukuruza je uvezeno u vrijednosti od 75 miliona, a ječma preko devet miliona KM.

Ubjedljivo najviše žitarica uvozi se iz Srbije i Mađarske – skoro 172 miliona KM lani, dok se većina izvoza odnosi na Hrvatsku.

Kad je riječ o sektoru mlinarske industrije, slada i skroba, čiji su se proizvodi lani uvezli u vrijednosti 44,5 miliona KM, na prvom mjestu je brašno od pšenice, koje se u ovom periodu plate skoro 23 miliona maraka. Prošle godine se izvezlo 12,5 miliona KM ovih proizvoda, od čega se čak 95 odsto odnosi na pšenično brašno.

Najviše brašna, slada i skroba uvozi se iz Srbije, odakle se u 2021. nabavka ovih proizvoda u vrijednosti 24 miliona KM, dok se najviše izveze u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, pokazuje analiza STK.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 49m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    7h 22m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    21h 59m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    7h 28m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    7h 26m
    0