Колико годишње БиХ плаћа пшеницу и брашно из увоза

14.03.2022. 10:37
0
ИЗВОР: Srpska.info

БиХ годишње увезе девет пута више житарица него што извезе, а највише увози пшеницу.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је прошле године увезено житарица укупне вриједности 222,3 милиона, док је вриједност извоза износила 24,3 милиона КМ.

У овом периоду увезено је 128 милиона КМ пшенице, што је више од половине укупне вриједности житарица које се набави у иностранству.

Кукуруза је увезено у вриједности од 75 милиона, а јечма преко девет милиона КМ.

Убједљиво највише житарица увози се из Србије и Мађарске – скоро 172 милиона КМ лани, док се већина извоза односи на Хрватску.

Кад је ријеч о сектору млинарске индустрије, слада и скроба, чији су се производи лани увезли у вриједности 44,5 милиона КМ, на првом мјесту је брашно од пшенице, које се у овом периоду плате скоро 23 милиона марака. Прошле године се извезло 12,5 милиона КМ ових производа, од чега се чак 95 одсто односи на пшенично брашно.

Највише брашна, слада и скроба увози се из Србије, одакле се у 2021. набавка ових производа у вриједности 24 милиона КМ, док се највише извезе у Црну Гору и Сјеверну Македонију, показује анализа СТК.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    12h 43m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    15h 2m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    15h 29m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    18h 9m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    10h 50m
    0