Kolo srpskih sestara 30 godina šara i dijeli vaskršnja jaja

22.04.2022. 20:25
1
IZVOR: srna.rs

Članice Kola srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla" sa Pala danas su našarale 2.000 vaskršnjih jaja, koje će podijeliti sugrađanima slabijeg materijalnog stanja, kao i pakete prehrambenih proizvoda i sredstva za higijenu.

Riječ je o tradicionalnoj aktivnosti koja se sprovodi već 30 godina.

Predsjednik Kola srpskih sestara Ljiljana Nešković rekla je da će vaskršnja jaja podijeliti štićenicima Doma za starija lica "Natura", Udruženju "Sunce", stanarima kolektivnog smještaja za izbjegle i bolesnim članicama Kola.

Neškovićeva je podsjetila da je kroz Kolo od nastanka prošlo 300 članica, da sada imaju dvadesetak i da se trude da očuvaju pravoslavnu vjeru i tradiciju.

Ona je zahvalila gradu Istočno Sarajevo, opštini Pale i privrednicima sa područja Pala za pomoć i podršku koju im pružaju.

Članica Kola srpskih sestara Slavica Golijanin rekla je novinarima da se humanitarnim radom bave od nastanka Kola 1992. godine i da su ostali vjerni tradiciji.

Ona je istakla da svake godine na Veliki petak tradicionalno boje jaja u lukovini i u crvenoj boji, ali koristeći malo i nove savremene tehnike.

Golijaninova je navela da se trude da običaje prenesu i na mlađe generacije.

Za svoj humanitarni rad Kolo je dobilo priznanja, odlikovanja i zahvalnice, među kojima Krst milosrđa i Gramatu Srpske pravoslavne crkve. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Neven 22.04.2022. 21:46
    Lijep i human gest članica Kola Srpskih sestara, Bog ih nagradio za njihovo angažovanje na humanitarnom radu. Hrišćanska ljubav na dijelu, pomoći onim najugroženijim kategorijama i dati im moralnu podršku da se koliko toliko obraduju pred najveći Hirišćanski praznik- Hristovo vaskrsenije. Žive i zdrave bile i uvijek bile na pomoći, jer uvijek je bogastvo i ljuba bilo u davanju , pomaganju i saosjećanju da drugima.
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    13h 57m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    18h 19m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    18h 44m
    0
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    16h 34m
    1
  • Obilježen Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade (FOTO)
    19h 13m
    1