Konkurs za srednjoškolce o temi „Egzodus sarajevskih Srba“

15.02.2023. 18:20
0
IZVOR: katera.news

Povodom obilježavanja 27 godina od Egzodusa sarajevskih Srba, Gradska uprava Istočno Sarajevo raspisuje konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih ostvarenja učenika srednjih škola.

Pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola na području Istočnog Sarajeva, a svi zainteresovani učenici trebalo bi da predaju svoje radove o temi „Egzodus sarajevskih Srba“ predmetnom profesoru najkasnije do 1. marta 2023. godine.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Iz Gradske uprave obavještavaju zainteresovane učenike da literani radovi mogu biti prozni ili u stihovima, obima do tri kucane stranice sa proredom, dok likovni radovi nemaju ograničenje kada je riječ o formatu ili materijalu na kojem će biti rađeni.

Dodaju da je konkurs nagradnog karaktera, te će autorima najboljih literarnih i likovnih ostvarenja biti dodijeljeno po 300 KM za prvu nagradu, nagrada za drugo mjesto je 200 KM, a za treće 100 KM.

- Učenicima čiji radovi u jednoj od kategorija budu izabrani kao najbolji biće dodijeljena nagrada, prigodno priznanje i knjiga – saopštili su iz Gradske uprave.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Egzodus Srba iz Sarajeva u skorijoj istoriji predstavlja nezapamćen događaj koji je uslijedio nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma  21. novembra 1995. godine. Tada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet opština podijeljeno između Republike Srpske i Federacije BiH, gdje su Srbi dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Srpski borcu su zaustavili 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili svoje domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja, za stolom u Dejtonu, pripala Federaciji BiH. Na Sokocu je formirano Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, na koje su preneseni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske poginulih tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata na sarajevsko-romanijskom ratištu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    18h 48m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    16h 50m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    15h 43m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    15h 48m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    14h 51m
    1