Korona ubrzala rast životnih osiguranja

26.04.2022. 09:14
0
IZVOR: glassrpske

Pandemija virusa korona u Srpskoj ubrzala je rast životnih osiguranja, što potvrđuje podatak da je obračunata premija po osnovu tih polisa lani bila veća za 16,7 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja Republike Srpske u prošloj godini, koja uključuje premiju društava za osiguranje iz Srpske i filijala društava za osiguranje iz FBiH obračunatu u Srpskoj, iznosila je 258,1 milion maraka i bila je veća u odnosu na godinu ranije za 8,3 odsto.

- Od ukupno obračunate premije na premiju neživotnih osiguranja odnosilo se 204,8 miliona maraka ili 79,4 odsto, dok je obračunata premija životnih osiguranja iznosila 53,3 miliona ili 20,6 odsto. U odnosu na 2020. godinu obračunata premija neživotnih osiguranja veća je za 6,3 odsto, a premija životnih osiguranja za 16,7 procenata - naveli su za “Glas Srpske” u Agenciji za osiguranje RS.

Istakli su i da su osiguravajuća društva sa sjedištem u Srpskoj na kraju prošle godine ostvarila neto dobit od 30,4 miliona maraka.

Pojašnjavaju da je 12 društava ostvarilo neto dobitak u iznosu od 33,1 milion maraka, dok su dva društva iskazala gubitak od 2,7 miliona KM.

Komentarišući ostvarene rezultate osiguravača sa sjedištem u Srpskoj, predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović rekao je za “Glas Srpske” da je na početku prošle godine bilo teško i pretpostaviti na kakve će poteškoće osiguravajuća društva nailaziti  u svom poslovanju.

- Došlo je do postepenog oporavka i rasta pojedinih vrsta osiguranja. Za razliku od nekih prethodnih godina, mnogo više su rasla životna nego neživotna osiguranja, jer su ljudi u jeku pandemije virusa korona mnogo više težili da zaštite svoje živote, pa tek onda imovinu - istakao je Popović. On je dodao da slične trendove očekuje i u ovoj godini, s obzirom na postepeni oporavak tržišta.

Podsjetio je da je godinama osiguranje od auto-odgovornosti bilježilo rast i dominiralo među neživotnim osiguranjima.

- U pandemiji je kretanje bilo ograničeno, pa je i štete bilo manje - rekao je Popović.

Zemljotres

Bojan Popović je rekao da je u Republici Srpskoj osigurano tek četiri odsto stambenih objekata.

- Procenat osiguranja objekata od zemljotresa kreće se oko jedan odsto. Tražnja za tim polisama javi se periodično, uglavnom nakon nekog snažnijeg zemljotresa - kazao je Popović.

Desetak osiguravajućih društava u Srpskoj nudi i polisu osiguranja od zemljotresa uz ostale imovinske rizike koji se pojavljuju u njihovom portfelju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novi zemljotres na području Sarajeva Novi zemljotres na području Sarajeva
Zemljotres kod Omarske, osjetio se i u Banjaluci Zemljotres kod Omarske, osjetio se i u Banjaluci
Auto-škole u problemima, gorivo sve skuplje i sve manje kandidata Auto-škole u problemima, gorivo sve skuplje i sve manje kandidata
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  12h 12m
  0
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  2h 16m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  9h 14m
  1
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 50m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  11h 30m
  0