Kosovska policija zabranila liturgiju u Crkvi Hrista Spasa u Prištini

02.06.2022. 09:40
1
IZVOR: srna.rs

Pripadnici policije samoproglašenog Kosova zabranili su jutros nekolicini vjernika da prisustvuju, a sveštenicima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da služe liturgiju povodom Spasovdana u Crkvi Hrista Spasa u Prištini.

Da bi izbjegli bilo kakav incident i zaštitili vjernike, sveštenici SPC pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije naglašavaju da nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak policije samoproglašenog Kosova direktno dirigovan od vlasti u Prištini i da pokazuje njihov odnos prema vjerskim slobodama na Kosmetu, SPC i vjerujućem srpskom narodu.

- Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost sa kojom žive Srbi na Kosmetu - navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije podsjećaju da su prošle godine na ovom istom hramu ispisani grafiti "Isus mrzi Srbe", uz brojne druge pogrdne poruke.

- Krajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide sa kakvim se progonom suočavaju Srbi na Kosmetu i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini - zaključuje se u saopštenju. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Cober 02.06.2022. 11:37
    Ja Vučiću šta čekaš
Povezane vijesti
Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot
Zabranjen uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Albanije u Srpsku Zabranjen uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Albanije u Srpsku
Ruski i bjeloruski sportisti ne mogu na paradu u Parizu Ruski i bjeloruski sportisti ne mogu na paradu u Parizu
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    16h 47m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    21h 20m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 54m
    2
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    20h 0m
    0
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    20h 22m
    0