Kostović: Kriza identiteta bošnjačke strane

17.12.2020. 18:13
2
IZVOR: SRNA

Istoričar iz Istočnog Sarajeva Aleksandar Kostović rekao je Srni da se kriza identiteta bošnjačke strane ogleda u stalnom izmišljanju novih “heroja nacije” i da bi, ako se nazivima ulica pokazuje odnos prema prošlosti, trebalo očekivati da današnje političko Sarajevo ubrzanim postupkom nazove ulice po svakom visokom predstavniku u BiH.

Kostović kao razlog identitetske krize ističe to što “nisu načisto sa svojom prošlošću”.

- U isto vrijeme bi da budu jugonostalgičari, ali i da daju imena ulicama po paravojnim formacijama koje su činili zločine nad mladim regrutima JNA. Hoće da njeguju identitet NOB-a i partizanskog pokreta, u kojem ih je procentualno bilo najmanje, ali i da škole nazivaju po saradnicima okupatora. Njeguju vlastiti “identitet”, a slave pobjede osvajačke turske vojske protiv svojih predaka - pojašnjava Kostović.

On smatra “da političko Sarajevo apsolutno nema potencijal da razumije istorijske procese i događaje i otuda tolika zbunjenost u njihovom tumačenju”, navodeći primjer da slave 1. mart i 25. novembar, iako ta dva datuma poništavaju jedan drugi.

- Uzmimo primjer iz prošlosti koji se malo obrađuje, jer je taj dio istorije bio nepravedno zapostavljen i za vrijeme SFRJ. Naime, 6. novembar 1918. godine je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji BiH. Dan kada je oslobodilačka srpska vojska ušla u Sarajevo i donijela slobodu svim narodima koji su živjeli na ovim prostorima. Tako je i dočekana od svih, a o tome je ostalo dovoljno pisanih tragova. Osim pisanih, tragovi su ostavljeni i kroz imena ulica koja su trebalao da čuvaju uspomenu na taj događaj - ističe Kostović.

On dodaje da se Ulica Bistrik nekada zvala upravo po 6. novembru.

- Trg podno Bistrika je najbolji pokazatelj odnosa prema prošlosti. Od 1919. godine nosio je ime po Živanu Rankoviću koji je komandovao 14. pukom Timočke divizije, čiji vojnici su prvi ušli u Sarajevo. Taj trg je kasnije ponio naziv po nekom novom oslobođenju – Trg 6. aprila, da bi se 1993. godine nazvao Austrijski trg. Time se šalje poruka da ni 6. novembar niti 6. april nisu bili poželjni događaji- navodi Kostović.

Prema njegovom mišljenju, osnovni problem je u apsolutnoj krizi identiteta bošnjačke strane.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Zoks Dobrinja 1. 25.11.2021. 23:38
    Bravo kao i uvjek.
  • Generic placeholder image
    Danka 17.12.2020. 19:51
    Bravo Profa
Povezane vijesti
Miloš Ković: Hvala Sarajevu što mi je pomoglo da shvatim koliko volim Srpsku Miloš Ković: Hvala Sarajevu što mi je pomoglo da shvatim koliko volim Srpsku
Kostović: Ideal "Mlade Bosne" bio sloboda za sve narode u BiH Kostović: Ideal "Mlade Bosne" bio sloboda za sve narode u BiH
Lozo: Vandalizam - poruka netrpeljivosti prema Srbima Lozo: Vandalizam - poruka netrpeljivosti prema Srbima
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    17h 54m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    18h 1m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    14h 43m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    9h 21m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    9h 53m
    0