Kostović: Oblast medija neophodno zakonski urediti

03.05.2023. 08:43
0
IZVOR: srna.rs

Potpredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Mira Kostović izjavila je Srni povodom - 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, da je oblast medija neophodno zakonski urediti.

Kostovićeva je istakla da se Udruženje novinara Republike Srpske maksimalno angažuje da se ove godine pripremi zakon o medijima u čije kreiranje bi bila uključena profesionalna medijska zajednica.

Prema njenim riječima, sa pravim zakonskim rješenjima koji će definisati medije i profesionalne novinare, njihova prava i obaveze, novinari mogu dobiti položaj koji proizilazi iz odgovornosti posla koji obavljaju.

- Kada kažem položaj, mislim i na materijalni i na onaj koji se tiče bezbjednosti - pojasnila je Kostovićeva.

Kostovićeva je navela da su novinari često meta verbalnih i fizičkih napada, te upozorila da se ne smije dozvoliti kreiranje atmosfere u kojoj se novinari ističu kao problem samo zato što rade svoj posao.

- Ukoliko se nekome ne dopadaju teme koje novinar obrađuje ili pitanja kojima se bavi, to mu ne daje za pravo da u javnosti od njega pravi metu i svjesno ili nesvjesno stvara utisak da je u redu napadati novinara. S druge strane, svjesna sam da i u našoj profesiji postoje oni koji se u svom radu ne drže osnovnih principa novinarstva, ali njih onda ne možemo ni zvati profesionalnim novinarima - naglasila je Kostovićeva.

Ona je rekla da je javna tajna da postoji značajan broj medija koji ne poštuju zakon i radnike, kako novinare tako i ostale medijske radnike, prije svega kada je riječ o neadekvatnim ugovorima o radu u odnosu na obaveze i odgovornost novinara, ali i isplaćivanju minimalca na račun, a ostatak "na ruke".

- Ima tu još pojedinačnih primjera, ali je najveći problem to što pojedini mediji svoje novinare ne prijavljuju u skladu sa zakonom, a za svoj rad su jako loše plaćeni. Nažalost, tačan broj medija i novinara u Republici Srpskoj ne znamo jer ne postoji registar. Takođe, podaci o platama kojima raspolaže Sindikat medija i grafičara su zastarjeli i nepouzdani - ocijenila je Kostovićeva.

Ona se osvrnula i na izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske, a koji se tiče klevete i uvrede, navodeći da novinarima, iako predlagač ističe da novinari koji profesionalno rade svoj posao nemaju razloga da brinu, mnogo toga još nije jasno i da brinu.

- Javne rasprave mnogo kasne, jer je Nacrt zakona usvojen prije više od mjesec dana. Umjesto široke debate u javnosti, za koju bi bilo vremena, dobićemo javne rasprave u četiri grada. Nema tu mnogo prostora za prisustvo svih zainteresovanih da bi i predlagač imao priliku da pojasni brojne nedoumice - smatra Kostovićeva.

Ona je dodala da se novinari pitaju kako će se razlikovati kleveta i uvreda i da li je domaći pravosudni sistem spreman za ovakav zakon, te da iskustva novinara govore da je sudstvo sasvim nespremno da sudi i po postojećim zakonima.

Kostovićeva smatra da se na javnim raspravama neće čuti ništa novo, ali je važno da predlagač sasluša novinare da bi se na vrijeme mijenjalo predloženo.

- Ukoliko se ništa ne promijeni, suština je u tome da će tužioci i sudije tumačiti napisano, a bojim se da postojeći sistem nije spreman za ovako uopšteno definisane pojmove. Očekujemo povoljnije rješenje nakon javnih rasprava jer predloženi nacrt u ovom obliku ne možemo prihvatiti - zaključila je Kostovićeva.

Generalna skupština UN proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija da bi podigla svijest o važnosti slobode medija i podsjetila vlade da je njihova dužnost poštovati i osigurati slobodu izražavanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Protest novinara: Nemojte kriminalizovati klevetu Protest novinara: Nemojte kriminalizovati klevetu
Tzv. kosovska policija ometala rad srpskih novinara u Lipljanu Tzv. kosovska policija ometala rad srpskih novinara u Lipljanu
Kriminalizacijom klevete uvodi se diktatura Kriminalizacijom klevete uvodi se diktatura
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 0m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 33m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    17h 59m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 12m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 41m
    3