Kriza će trajati mjesecima

18.10.2022. 09:50
4
IZVOR: srpskainfo.com

Odluka o ponavljanju izbora za predsjednika Republike Srpske ili za bilo koji drugi nivo vlasti ne može biti donijeta prije nego što Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavi konačne preliminarne rezultate izbora, a nakon toga razmotri sve pritužbe na izborni proces.

Iako iz vlasti i opozicije u Srpskoj ovih dana stižu dijametralno suprotne informacije o dosadašnjem toku ponovljenog brojanja glasova za predsjednika Srpske, gdje jedni tvrde da su odstupanja od prvobitnih rezultata zanemarljiva, dok drugi poručuju da je krađa izborne volje građana ogromnih razmjera, izvori Srpskainfo iz Glavnog centra za brojanje glasova u Sarajevu otkrivaju da je na osnovu do sada ponovo prebrojanih glasova nerealno očekivati ponavljanje izbora.

– Iako na pojedinim biračkim mjestima postoje utvrđene nepravilnosti, pa je tako, na primjer, jednom kandidatu za predsjednika Srpske u odnosu na drugog upisano 100 ili 200 glasova više u odnosu na pravo stanje, to još uvijek ne predstavlja razlog za donošenje odluke o ponavljanju izbora. Pravi “džumbus” očekuje se tek nakon što CIK, nakon ponovljenog brojanja glasova, objavi konačne preliminarne rezultate, a poslije toga slijede pritužbe političkih subjekata, analize i provjere materijalnih dokaza o tome da li je na određenom biračkom mjestu došlo do izborne krađe ili neke druge utvrđene nepravilnosti u izbornom procesu – objašnjavaju izvori Srpskainfo.

Oni, između ostalog, dodaju i to da bi čak u slučaju da se ponovljenim brojanjem utvrdi da je, primjera radi, u korist kandidata SNSD za predsjednika Srpske, Milorada Dodika, upisano pet, sedam ili deset hiljada glasova više u odnosu na stvarno stanje u glasačkim kutijama, to i dalje nedovoljan razlog da CIK naloži ponavljanje izbora!

– Ako je nakon prvih preliminarnih rezultata razlika u korist jednog kandidata oko 30.000 glasova, a nakon ponovljenog brojanja utvrđeno da ona iznosi 20.000, nema potrebe da se izbori ponavljaju, jer je razlika i dalje tolika da utvrđene nepravilnosti ne utiču na konačni rezultat. Jedino u slučaju da se nakon uloženih prigovora na konačne rezultate provjerom dokaza o, recimo, uništavanju glasačkih listića, dopisivanju nepostojećih glasova ili nekim drugim prevarama direktno uticalo na konačni rezultat, CIK ima obavezu da poništi izbore i naloži njihovo ponavljanje. Ta procedura može da traje mjesecima – ističu sagovornici "Srpskainfo".

Kandidat PDP za predsjednika Srpske, Jelena Trivić, izjavila je da sada ne može govoriti o ishodu ponovljenog brojanja ali da će svaku nepravilnost, prema njenim riječima, dokumentovati i predati pravosudnim institucijama.

– Da li ponovljeno brojanje uopšte obuhvata to čiji su nevažeći listići, na koji način su napravljeni, da li ima mrtvih koji su glasali, da li se radi grafološko vještačenje paralelno sa ponovnim brojanjem – rekla je Trivićeva.

Predsjednik Strateškog odbora koalicije “Pod lupom” i bivši član CIK BiH, Vehid Šehić, za "Srpskainfo" potvrđuje da su za eventualno ponavljanje izbora potrebni čvrsti materijalni dokazi koji govore o počinjenoj izbornoj krađi koja je, prema njegovim riječima, uticala na konačni izborni rezultat.

– Izbori bi se mogli ponoviti na teritoriji cijele Republike Srpske jedino ako se provjerom podnesenih žalbi utvrdi da su nepravilnosti postojale na toliko mnogo biračkih mjesta čime su kompromitovani konačni rezultati. Izborne krađe na malim biračkim mjestima, koje čak i da su rezultati potpuno drugačiji ne bi uticali na konačni izborni rezultat, ne mogu dovesti do ponavljanja izbora. Članove biračkih odbora za koje se utvrdi da su učestvovali u krađi izborne volje građana svakako treba sankcionisati, ali je donošenje odluke o poništavanju kompletnih izbora ozbiljna stvar, koja se ne donosi tek tako – objašnjava Šehić.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Milena 21.10.2022. 10:47
  Mnogo je bitniije od toga ko je pobijedio na izborima to, na koji način će biti kažnjeni oni koji su krali ili lažirali izborne rezultate i na koji način će se to riješti na sledećim izborima. Dok se to ne postigne, ništa nam ne znači ni rezultati ni svi naredni izbori.
 • Generic placeholder image
  Mirce 18.10.2022. 22:32
  kriza traje od 96, al eto da ne cepidlacimo reci ce mo od 2000. Te cetri godine dok su nadosli.
 • Generic placeholder image
  Pale 18.10.2022. 19:44
  Opozicija je totalno izgubila kompas. Trivicku i Borenovica treba poslati u politicku istoriju kao nezrele politicare!
 • Generic placeholder image
  Www 18.10.2022. 11:40
  A što opozicija ne kaže gde su njima dodavani glasovi,korištene naočale i hemijske s kamerom,a glasovi se žestoko plaćali,kad već pričate o vašem" poštenju"
Povezane vijesti
CIK objavio spisak, provjerite da li ste na njemu CIK objavio spisak, provjerite da li ste na njemu
Mediji: Sud BiH odbio žalbu SDS-a na odluku CIK-a Mediji: Sud BiH odbio žalbu SDS-a na odluku CIK-a
Dodik najavio referendum o nezavisnosti Srpske od BiH Dodik najavio referendum o nezavisnosti Srpske od BiH
Najčitanije
 • Milanko Cicović - ne uprlja srce mržnjom, a pokaza čojstvo i junaštvo
  23h 41m
  4
 • Opljačkan manastir Ostrog, identifikovana osumnjičena
  21h 44m
  0
 • Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
  22h 31m
  10
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  6h 38m
  0
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  5h 18m
  0