Криза ће трајати мјесецима

18.10.2022. 09:50
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

Одлука о понављању избора за предсједника Републике Српске или за било који други ниво власти не може бити донијета прије него што Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објави коначне прелиминарне резултате избора, а након тога размотри све притужбе на изборни процес.

Иако из власти и опозиције у Српској ових дана стижу дијаметрално супротне информације о досадашњем току поновљеног бројања гласова за предсједника Српске, гдје једни тврде да су одступања од првобитних резултата занемарљива, док други поручују да је крађа изборне воље грађана огромних размјера, извори Српскаинфо из Главног центра за бројање гласова у Сарајеву откривају да је на основу до сада поново пребројаних гласова нереално очекивати понављање избора.

– Иако на појединим бирачким мјестима постоје утврђене неправилности, па је тако, на примјер, једном кандидату за предсједника Српске у односу на другог уписано 100 или 200 гласова више у односу на право стање, то још увијек не представља разлог за доношење одлуке о понављању избора. Прави “џумбус” очекује се тек након што ЦИК, након поновљеног бројања гласова, објави коначне прелиминарне резултате, а послије тога слиједе притужбе политичких субјеката, анализе и провјере материјалних доказа о томе да ли је на одређеном бирачком мјесту дошло до изборне крађе или неке друге утврђене неправилности у изборном процесу – објашњавају извори Српскаинфо.

Они, између осталог, додају и то да би чак у случају да се поновљеним бројањем утврди да је, примјера ради, у корист кандидата СНСД за предсједника Српске, Милорада Додика, уписано пет, седам или десет хиљада гласова више у односу на стварно стање у гласачким кутијама, то и даље недовољан разлог да ЦИК наложи понављање избора!

– Ако је након првих прелиминарних резултата разлика у корист једног кандидата око 30.000 гласова, а након поновљеног бројања утврђено да она износи 20.000, нема потребе да се избори понављају, јер је разлика и даље толика да утврђене неправилности не утичу на коначни резултат. Једино у случају да се након уложених приговора на коначне резултате провјером доказа о, рецимо, уништавању гласачких листића, дописивању непостојећих гласова или неким другим преварама директно утицало на коначни резултат, ЦИК има обавезу да поништи изборе и наложи њихово понављање. Та процедура може да траје мјесецима – истичу саговорници "Српскаинфо".

Кандидат ПДП за предсједника Српске, Јелена Тривић, изјавила је да сада не може говорити о исходу поновљеног бројања али да ће сваку неправилност, према њеним ријечима, документовати и предати правосудним институцијама.

– Да ли поновљено бројање уопште обухвата то чији су неважећи листићи, на који начин су направљени, да ли има мртвих који су гласали, да ли се ради графолошко вјештачење паралелно са поновним бројањем – рекла је Тривићева.

Предсједник Стратешког одбора коалиције “Под лупом” и бивши члан ЦИК БиХ, Вехид Шехић, за "Српскаинфо" потврђује да су за евентуално понављање избора потребни чврсти материјални докази који говоре о почињеној изборној крађи која је, према његовим ријечима, утицала на коначни изборни резултат.

– Избори би се могли поновити на територији цијеле Републике Српске једино ако се провјером поднесених жалби утврди да су неправилности постојале на толико много бирачких мјеста чиме су компромитовани коначни резултати. Изборне крађе на малим бирачким мјестима, које чак и да су резултати потпуно другачији не би утицали на коначни изборни резултат, не могу довести до понављања избора. Чланове бирачких одбора за које се утврди да су учествовали у крађи изборне воље грађана свакако треба санкционисати, али је доношење одлуке о поништавању комплетних избора озбиљна ствар, која се не доноси тек тако – објашњава Шехић.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Milena 21.10.2022. 10:47
  Mnogo je bitniije od toga ko je pobijedio na izborima to, na koji način će biti kažnjeni oni koji su krali ili lažirali izborne rezultate i na koji način će se to riješti na sledećim izborima. Dok se to ne postigne, ništa nam ne znači ni rezultati ni svi naredni izbori.
 • Generic placeholder image
  Mirce 18.10.2022. 22:32
  kriza traje od 96, al eto da ne cepidlacimo reci ce mo od 2000. Te cetri godine dok su nadosli.
 • Generic placeholder image
  Pale 18.10.2022. 19:44
  Opozicija je totalno izgubila kompas. Trivicku i Borenovica treba poslati u politicku istoriju kao nezrele politicare!
 • Generic placeholder image
  Www 18.10.2022. 11:40
  A što opozicija ne kaže gde su njima dodavani glasovi,korištene naočale i hemijske s kamerom,a glasovi se žestoko plaćali,kad već pričate o vašem" poštenju"
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
 • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
  6h 36m
  6
 • Годишњица страдања Милице Ракић
  6h 36m
  0
 • Посни роштиљ од кромпира
  21h 33m
  0
 • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
  21h 38m
  0
 • Српска легализује исплату плате у коверти
  20h 17m
  2