Lavrov: Zapadne zemlje direktni učesnici rata protiv Rusije

30.03.2023. 22:01
1
IZVOR: srna.rs

Zapadne zemlje su direktni učesnici rata protiv Rusije, jer bez njih sukob u Ukrajini bi odavno bio okončan, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Ne možemo više da tolerišemo politiku Zapada, koji je ponovo odlučio da izabere nacističku teoriju i praksu kako bi ovaj put objavio hibridni rat Ruskoj Federaciji. Taj rat vodi ukrajinska vojska po naređenju kijevskog režima - rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, ukrajinski lideri sami priznaju da će izgubiti bez nastavka isporuke sve ofanzivnijeg naoružanja Ukrajini.

- Ovo je karakteristično priznanje. To znači samo jedno, Zapad je direktna strana u ovom ratu. Bez njega bi on odavno bio okončan što bi omogućilo da se otklone prijetnje koje su se nadvile nad ruskim govornim stanovništvom u Ukrajini nakon puča 2014. godine - rekao je Lavrov za kubansku novinsku agenciju "Prensa Latina".

Lavrov je ponovio da je u Ukrajini zabranjeno obrazovanje na ruskom jeziku, upotreba jezika čak i u svakodnevnom životu, a kamoli u medijima.

- Taj režim je Zapad iskoristio ne samo da uništi sve rusko, što je oduvijek, kroz istoriju ovih zemalja, postojalo u savremenoj Ukrajini, već i da stvori direktne prijetnje bezbjednosti Ruske Federacije na njenoj teritoriji, uključujući i stvaranje vojnih baza i druge infrastrukture NATO - naglasio je Lavrov.

On je rekao da Rusija nije imala druge opcije nakon što su propali svi pokušaji da se postigne političko rješenje kroz primjenu sporazuma iz Minska.

- Svako ko se interesuje šta se dešava i ko je iole objektivan, odlično zna o čemu se radi. U našem slučaju, nemamo šta da krijemo. Borimo se za bezbjednosne uslove naše zemlje - rekao je Lavrov i pojasnio da se u specijalnoj vojnoj operaciji bore za sudbine ljudi kojima kijevski režim javno prijeti uništenjem i proglašava ih teroristima, prenio je TASS.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 31.03.2023. 07:12
    Isti scenario u Ukrajini kao i u bivšoj Jugoslaviji- slovenački, hrvatski i muslimanski ekstremisti započeli teror nad srpskim narodom i JNA potpomognuti istim naci zapadom. Samo što je u Beogradu tada vladao zloba izdajnik , agent cie i ovejana komunjara i Srpski narod doživjeo genocid od strane hitlerovog cvječa, hrvatskog cvječa i austrougarskih konjušara…
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    23h 3m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    13h 33m
    0
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 0m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    13h 14m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    21h 56m
    0