Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama

17.10.2024. 10:21
0
IZVOR: srna.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorava građane na pojavu lažne aplikacije "Temu" na zvaničnim prodavnicama aplikacija, koju prevaranti koriste kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika.

Iz MUP-a su saopštili da lažna aplikacija izgleda identično kao originalna "Temu" aplikacija, sa logotipom i sličnim korisničkim interfejsom i nalazi se na zvaničnim prodavnicama aplikacija /App Store i Google Play/.

- Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne sajtove, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice /broj kartice, CVV kod/. Unijeti podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloupotrijebiti za neovlašćene transakcije i krađu identiteta - navedeno je u saopštenju.

Iz MUP-a savjetuju građane da prilikom preuzimanja originalne "Temu" aplikacije provjerite i naziv izdavača "Temu internešnel" /Temu International LLC/.

- Na originalnoj `Temu` aplikaciji imate obavještenje da kupci budu pažljivi, da `Temu` aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instalacije, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije - navedeno je u saopštenju.

MUP upozorava građane da ne unose podatke o kartici u aplikacije koje nisu provjerene, da redovno pratite stanje na računu i prijave svaku sumnjivu transakciju svojoj banci.

- Koristite antivirusne aplikacije koje mogu detektovati sumnjive softvere. Ako ste već preuzeli lažnu aplikaciju, odmah je uklonite sa uređaja. Blokirajte svoju karticu i obavijestite banku o mogućoj zloupotrebi - savjetuju iz MUP-a.

U saopštenju građanima savjetuju i da promijene lozinke za sve relevantne naloge koje su koristili u aplikaciji, te da prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice ili na internet stranici MUP-a https://mup.vladars.rs/index.php?vijest=vtk

- Budite oprezni i informisani – prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloupotrebu vašeg povjerenja - poručuju iz MU-a Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
MUP Srpske: Nove prevare preko interneta, predstavljaju se kao BH Pošta (FOTO) MUP Srpske: Nove prevare preko interneta, predstavljaju se kao BH Pošta (FOTO)
Civilna zaštita upozorava: Zaštititi imovinu zbog obilnih padavina Civilna zaštita upozorava: Zaštititi imovinu zbog obilnih padavina
Obilnije padavine u Hercegovini, moguće bujične poplave Obilnije padavine u Hercegovini, moguće bujične poplave
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    20h 2m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    20h 4m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    16h 16m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    19h 7m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    19h 1m
    0