Ljubo Bajić u ratu ostao bez noge, u miru bez struje

01.06.2023. 10:09
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na samo kilometar udaljen od centra Banjaluke Ljubi Bajiću ni krivom ni dužnom isključili su struju na tri dana, zbog dugovanja koje je neko drugi napravio. Ljubo je, da stvar bude gora, u invalidskim kolicima, pa se jedva snalazio sam po kući dok nije imao struju.

Ljubo je bio borac u ratu, a zbog ratnih dešavanja izgubio je nogu zbog čega je ostao u invalidskim kolicima. Od države nije dobio ništa, osim što mu se u 21. vijeku zbog krivice drugih isključuje struja.

I dalje pozitivnog duha, bori se u vihoru siromaštva da preživi i ostane dosljedan svog humora i želje za životom.

Ljubo kaže da je struja i ranije bila isključena, a da se on kao podstanar na Lauš doselio početkom mjeseca maja. 

– Neko je skinuo plombu na satu tako da je to krivično djelo, po mom mišljenju. Ne znamo ko je. Gazda ne zna ko je to uradio. Došli su iz "Elektrokrajine" u petak u 9 naveče i isključili struju, zaplomirali sat i tek jutros su došli da uključe – započinje priču Ljubo.

Nije, kaže on, trebalo biti toliko bez struje. Sve im je zbog toga propalo. 

– Imao sam hranu u frižideru, sve stvari sam morao da bacim zbog toga. Nisam ja sam u pitanju. Nas ima ovdje pet podstanara. Ispod mene ima i majka sa dvoje male djece. To je sve do "Elektrokrajine". Nije trebalo da isključuju struju, nego krivično goniti onoga ko je ukrao tu plombu na satu, ako je ukrao. Nismo mi, a onaj ko to jeste, treba da se srami za svoje postupke, jer je ostavio petoro ljudi tri dana bez struje – kaže Bajić.

Ljubo ističe da je sva struja išla preko stana, a da je gazda na kraju platio nekih 700 maraka dugovanja.

– Što oni nisu odmah došli i uključili, stvarno ne znam. Gazda je odmah otišao u "Elektrokrajinu" i otplatio sve dugove. Što se čekalo do danas, ne znamo – rekao je Bajić.

 

Bajića život nije mazio. Ostao je bez noge, u invalidskim je kolicima, a ipak se ne predaje. Kaže da osim što je u invalidskim kolicima, ima i dijabetes. 

– Što se tiče pomoći, trebalo bi mi pomoći oko nabavke drva, do zime, ovako, druga pomoć, ne treba. Fizički mogu i nekako sam, do toaleta. Ja sam bio u domu godinu i sedam mjeseci, i onda sam vidio da mogu sam i nisam htio više plaćati 700-800 maraka mjesečno, kad mogu sam da komuniciram i živim. Imam i komšija koji dođu i pomognu, odu u trgovinu – priča Bajić.

Bajić dodaje da je sa strujom sada sve rješeno. Ističe da je bila policija, inspektori takođe. Smatra da je ovo što se dešavalo krivično djelo.  

"Srpskainfo" je kontaktirala i "Elektrokrajinu" sa pitanjem zašto je isključena struja na adresi Srpskih rudara 6. Ističu da je ekipa “Elektrokrajine” otkrila neovlaštenu potrošnju električne energije i da je u pitanju pokidana plomba na mjernom uređaju i da je izvršeno samouključenje, zbog čega je izvršeno isključenje brojila kupca sa mreže.

– Napominjemo da su na lice mjesta stigli i pripadnici policije RS koji su izvršili uviđaj, odnosno evidentirali predmetni događaj. Dana 30. maja, „Elektrokrajina“ je dotičnom kupcu obračunala neovlaštenu potrošnju u iznosu 7.159,19 KM. Dana 31. maja, „Elektrokrajina“ je po predmetnom nalogu ovlaštenog snabdjevača, izvršila uključenje kupca na mrežu. Napominjemo da priključenje dotičnog kupca na mrežu i izmirenje njegovih prema snabdjevaču istog ni u kom slučaju ne oslobađa odgovornosti i obaveze izmirenja utvrđene neovlaštene potrošnje električne energije – ističu iz “Elektrokrajine”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Petrović: Cijena struje neće se mijenjati ove godine Petrović: Cijena struje neće se mijenjati ove godine
Opozicija i građani se okupili ispred Narodne skupštine Srpske Opozicija i građani se okupili ispred Narodne skupštine Srpske
Uređaji koji troše struju čak i kada ne rade Uređaji koji troše struju čak i kada ne rade
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  11h 48m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  13h 37m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  18h 19m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  16h 13m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  8h 9m
  0