Lučić: Srbi nisu ustuknuli pred najvećom vojnom silom

29.08.2023. 16:55
0
IZVOR: srna.rs

Zamjenik komandanta Srpske garde Ilidže Miroslav Lučić rekao je da nijedan Srbin, ma gdje da živi, ne smije zaboraviti da su NATO snage u više navrata u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata bombardovale srpski narod koji nije ustuknuo pred najvećom vojnom silom, već je izvojevao najveću pobjedu u 20. vijeku.

- Na taj način /NATO snage/ su se svrstale na stranu naših neprijatelja, a zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom ostavile trajne štetne posljedice na zdravlje sadašnjih, ali i budućih generacija - izjavio je Lučić za Srnu.

On je istakao da Srbi u ono vrijeme nisu ustuknuli pred najvećom vojnom silom jer su znali da su na pravedenom putu borbe za opstanak srpskog naroda i njegove slobode.

- Žrtve koje su naša vojska i narod podnijeli, posebno u Sarajevsko-romanijskoj regiji, treba da nam budu trajni podsjetnik i da nas opominju da budemo budni i složni u neprestanoj borbi za očuvanje Republike Srpske i naroda - poručio je Lučić.

On je naveo da se kao borac i starješina Vojske Republike Srpske ponosim svojim saborcima koji su se jedinstveno i hrabro suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju i izvojevali najveću pobjedu srpskog naroda sa ove strane Drine u 20. vijeku koja se zove Republika Srpska.

- Nadam se da će nas to jedinstvo i hrabrost krasiti i u vremenima koja su pred nama - naglasio je Lučić.

Slika

Foto: srna.rs

Republika Srpska 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije "Namjerna sila" poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske - SRNA.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe
Vrijeđao Srbe i Makedonce: UEFA kaznila albanskog reprezentativca Vrijeđao Srbe i Makedonce: UEFA kaznila albanskog reprezentativca
Otmica srpskih rudara u "Belaćevcu" - početak kampanje masovnog zločina nad Srbima Otmica srpskih rudara u "Belaćevcu" - početak kampanje masovnog zločina nad Srbima
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  18h 11m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  22h 53m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  16h 53m
  5
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  17h 6m
  0
 • Haos na Zrću: Turisti pretrpjeli teške povrede
  14h 53m
  0