Lučić: Srbi nisu ustuknuli pred najvećom vojnom silom

29.08.2023. 16:55
0
IZVOR: srna.rs

Zamjenik komandanta Srpske garde Ilidže Miroslav Lučić rekao je da nijedan Srbin, ma gdje da živi, ne smije zaboraviti da su NATO snage u više navrata u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata bombardovale srpski narod koji nije ustuknuo pred najvećom vojnom silom, već je izvojevao najveću pobjedu u 20. vijeku.

- Na taj način /NATO snage/ su se svrstale na stranu naših neprijatelja, a zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom ostavile trajne štetne posljedice na zdravlje sadašnjih, ali i budućih generacija - izjavio je Lučić za Srnu.

On je istakao da Srbi u ono vrijeme nisu ustuknuli pred najvećom vojnom silom jer su znali da su na pravedenom putu borbe za opstanak srpskog naroda i njegove slobode.

- Žrtve koje su naša vojska i narod podnijeli, posebno u Sarajevsko-romanijskoj regiji, treba da nam budu trajni podsjetnik i da nas opominju da budemo budni i složni u neprestanoj borbi za očuvanje Republike Srpske i naroda - poručio je Lučić.

On je naveo da se kao borac i starješina Vojske Republike Srpske ponosim svojim saborcima koji su se jedinstveno i hrabro suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju i izvojevali najveću pobjedu srpskog naroda sa ove strane Drine u 20. vijeku koja se zove Republika Srpska.

- Nadam se da će nas to jedinstvo i hrabrost krasiti i u vremenima koja su pred nama - naglasio je Lučić.

Slika

Foto: srna.rs

Republika Srpska 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije "Namjerna sila" poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske - SRNA.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaskrsi vaskrsle srpske vojske Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    22h 31m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    12h 51m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    23h 15m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    2h 4m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    1h 58m
    0