Luka Gligorić: Uz dobru organizaciju moguće je sve postići

30.05.2024. 18:00
0
IZVOR: katera.news

Maj u Istočnom Sarajevu donio je red kiše, red sunca, Vaskrs, proljećna uređenja, ali i ono čemu se svake godine u ovo vrijeme radujemo – imena učenika generacije i mature.

Svakog maja iznova se iznenadimo kako nas u našem gradu okružuju lijepi, pametni i vrijedni mladi ljudi. Jedan od njih je i Luka Gligorić, učenik generacije Srednje škole „28. juni“.

Marljiv, vrijedan i talentovan devetnaestogodišnjak dokaz je da je srednja škola nije, kako često tinejdžeri kažu, „pegla“.

Za portal Katera, Luka, koji je završio smjer informacionih tehnologija, navodi da iz četverogodišnjeg obrazovanja nosi najljepše uspomene.

- Trebalo je rada i truda. Istina, za predmete koje volim i koji su mi išli dobro - matematika, programiranje i fizika, nije mi trebalo puno vremena. Uz urođenu sklonost, pažljivo sam pratio na časovima, tako da mi nije bilo potrebno previše vremena da savladam nove stvari. Osim toga, ni društveni život nije ispaštao, družio sam se sa prijateljima, izlazili smo, trenirao sam. Ali, definitivno, najljepša uspomena mi je ekskurzija, koje se zaista rado sjećam – ističe on, dodajući da se uz dobru organizaciju može sve postići.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Sklonost ka prirodnim naukama Luka pripisuje genetici.

- Uvijek su mi išle matematika i fizika, kao i programiranje, sve je povezano i logično. Mama mi je završila matematički fakultet, a tata je bio elektroinženjer. Kad god sam imao neki problem ili nejasnoću, njima sam se obraćao za pomoć – objašnjava Luka, takođe učenik generacije Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ u školskoj 2019/20. godini.

Najviše vremena je, kako kaže, odlazilo na vannastavne aktivnosti – izlete i takmičenja. On je tokom četiri godine, nastavio niz iz osnovne škole, te je učestvovao na preko 20 takmičenja, na kojima je, dodaje, upoznao mnogo ljudi sa kojima dijeli interesovanja.

- Učestvovao sam na mnogim takmičenjima iz matematike, programiranja i fizike, prve dvije godine dok smo imali taj predmet. Kada se spremam za neko takmičenje, veliku ulogu igra profesor iz određenog predmeta. On mi pomaže, usmjerava me i nakon nastave prelazimo zadatke sa prethodnih takmičenja – rekao je Luka, koji je na regionalnom takmičenju iz fizike osvojio treće mjesto.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ističe da je generalno najveće uspjehe ostvario na takmičenjima iz programiranja, a ove godine će treći put učestvovati na državnom prvenstvu. Ipak, ove godine se, kako kaže, slabije sprema jer mu je fokus prijemni ispit.

– Planiram u Novom Sadu upisati Fakultet tehničkih nauka, jer sam dobio stipendiju „Srbija za Srbe iz regiona“, koja podrazumijeva menzu i novčani iznos. Nadam se da ću upasti, jer bi to bio veliki korak za mene. Novi Sad nudi mnoge prilike, a i sestra mi tamo studira. Mislim da ću se prilagoditi, a istovremeno i osamostaliti – naveo je Katerin sagovornik.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Kao svaki mlad čovjek, Luka priželjkuje posao u struci, a kaže da neće čekati, nego uz fakultet planira da radi taj posao. Na duge staze, nada se putovanjima po svijetu.

Sada već bivši učenik pohvalio je profesore Srednje škole „28. juni“, ističući da su uvijek spremni pomoći oko bilo čega, a posebno ističe dobar odnos sa razrednom Dijanom Marković.

Iako, kao i svi, ima sfere koje mu ne leže, Luka ističe da je radom i uz pomoć svojih profesora uspio da izvuče maksimum iz njih.

- Sa srpskim jezikom sam se „borio“. Kada sam došao u srednju školu nisam znao napisati literarni sastav i to me baš mučilo. Ali uz pomoć svoje profesorice Dragane Mandrape uspio sam savladati i to, tako da sam joj mnogo zahvalan - zaključio je naš sagovornik.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Mi Luki želimo svu sreću u Novom Sadu, uz želju da nas dobrim rezultatima obraduje i iz Srbije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mlada slikarka Valentina Stojanović sama kreirala i sašila svoju matursku haljinu (FOTO) Mlada slikarka Valentina Stojanović sama kreirala i sašila svoju matursku haljinu (FOTO)
Marija Pantelić đak generacije Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ u Vlasenici Marija Pantelić đak generacije Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ u Vlasenici
Dječak Kenan Buljubašić pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije Dječak Kenan Buljubašić pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    12h 59m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 22m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 55m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 52m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 43m
    0