Лука Глигорић: Уз добру организацију могуће је све постићи

30.05.2024. 18:00
0
ИЗВОР: katera.news

Мај у Источном Сарајеву донио је ред кише, ред сунца, Васкрс, прољећна уређења, али и оно чему се сваке године у ово вријеме радујемо – имена ученика генерације и матуре.

Сваког маја изнова се изненадимо како нас у нашем граду окружују лијепи, паметни и вриједни млади људи. Један од њих је и Лука Глигорић, ученик генерације Средње школе „28. јуни“.

Марљив, вриједан и талентован деветнаестогодишњак доказ је да је средња школа није, како често тинејџери кажу, „пегла“.

За портал Катера, Лука, који је завршио смјер информационих технологија, наводи да из четверогодишњег образовања носи најљепше успомене.

- Требало је рада и труда. Истина, за предмете које волим и који су ми ишли добро - математика, програмирање и физика, није ми требало пуно времена. Уз урођену склоност, пажљиво сам пратио на часовима, тако да ми није било потребно превише времена да савладам нове ствари. Осим тога, ни друштвени живот није испаштао, дружио сам се са пријатељима, излазили смо, тренирао сам. Али, дефинитивно, најљепша успомена ми је екскурзија, које се заиста радо сјећам – истиче он, додајући да се уз добру организацију може све постићи.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Склоност ка природним наукама Лука приписује генетици.

- Увијек су ми ишле математика и физика, као и програмирање, све је повезано и логично. Мама ми је завршила математички факултет, а тата је био електроинжењер. Кад год сам имао неки проблем или нејасноћу, њима сам се обраћао за помоћ – објашњава Лука, такође ученик генерације Основне школе „Петар Петровић Његош“ у школској 2019/20. години.

Највише времена је, како каже, одлазило на ваннаставне активности – излете и такмичења. Он је током четири године, наставио низ из основне школе, те је учествовао на преко 20 такмичења, на којима је, додаје, упознао много људи са којима дијели интересовања.

- Учествовао сам на многим такмичењима из математике, програмирања и физике, прве двије године док смо имали тај предмет. Када се спремам за неко такмичење, велику улогу игра професор из одређеног предмета. Он ми помаже, усмјерава ме и након наставе прелазимо задатке са претходних такмичења – рекао је Лука, који је на регионалном такмичењу из физике освојио треће мјесто.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Истиче да је генерално највеће успјехе остварио на такмичењима из програмирања, а ове године ће трећи пут учествовати на државном првенству. Ипак, ове године се, како каже, слабије спрема јер му је фокус пријемни испит.

– Планирам у Новом Саду уписати Факултет техничких наука, јер сам добио стипендију „Србија за Србе из региона“, која подразумијева мензу и новчани износ. Надам се да ћу упасти, јер би то био велики корак за мене. Нови Сад нуди многе прилике, а и сестра ми тамо студира. Мислим да ћу се прилагодити, а истовремено и осамосталити – навео је Катерин саговорник.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Као сваки млад човјек, Лука прижељкује посао у струци, а каже да неће чекати, него уз факултет планира да ради тај посао. На дуге стазе, нада се путовањима по свијету.

Сада већ бивши ученик похвалио је професоре Средње школе „28. јуни“, истичући да су увијек спремни помоћи око било чега, а посебно истиче добар однос са разредном Дијаном Марковић.

Иако, као и сви, има сфере које му не леже, Лука истиче да је радом и уз помоћ својих професора успио да извуче максимум из њих.

- Са српским језиком сам се „борио“. Када сам дошао у средњу школу нисам знао написати литерарни састав и то ме баш мучило. Али уз помоћ своје професорице Драгане Мандрапе успио сам савладати и то, тако да сам јој много захвалан - закључио је наш саговорник.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Ми Луки желимо сву срећу у Новом Саду, уз жељу да нас добрим резултатима обрадује и из Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Млада сликарка Валентинa Стојановић сама креирала и сашила своју матурску хаљину (ФОТО) Млада сликарка Валентинa Стојановић сама креирала и сашила своју матурску хаљину (ФОТО)
Марија Пантелић ђак генерације Средњошколског центра „Милорад Влачић“ у Власеници Марија Пантелић ђак генерације Средњошколског центра „Милорад Влачић“ у Власеници
Дјечак Кенан Буљубашић побиједио леукемију па постао ученик генерације Дјечак Кенан Буљубашић побиједио леукемију па постао ученик генерације
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 15m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 38m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 11m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 8m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 59m
    0