Lutrija Srpske krivi siromašne građane za skromnu dobit

16.03.2021. 13:55
0
IZVOR: capital.ba

Lutrija Republike Srpske i ovu poslovnu godinu planira da završi bez značajnih rezultata i predviđaju skromnu dobit na nivou prosječne trafike od tek 55.000 maraka, a za sve krive siromaštvo građana koji "sve teže zadovoljavaju svoje potrebe ili navike".

Kao izgovor za svoje skromne rezultate oni navode siromašne građane, slabu kupovnu moć, pandemiju i poslovni ambijent.

- Većina građana odustaje od bilo koje kupovine osim onoga što je prioritetno i onoga što zadovoljava najosnovnije životne potrebe, hranu, lijekove, ogrev, komunalije i sredstva za higijenu. Konzumenti naših igara, su gotovo u cjelosti prosječni građani, koji iz dijela ličnih primanja koji preostaju nakon podmirenja osnovnih životnih potreba, odnosno iz dijela tzv. diskrecionog dohotka, sve teže zadovoljavaju svoje potrebe ili navike u segmentu koji je predmet našeg poslovanja - navode u „Lutriji Republike Srpske“ u svom Planu poslovanja za 2021. godinu.

Dodaju kako bez obzira na visinu mogućih dobitaka, uplate građana konstantno padaju.

- Ako se tome doda i činjenica da ekonomski ambijent Republike Srpske karakteriše malo i nerazvijeno tržište, te velika konkurencija kao i nezaposlenost koja se naročito pokazala tokom ove pandemije kao i visina džek potova svih igara lako je onda i shvatiti uslove u kojima je Lutrija RS a.d. poslovala - pokušavaju da se opravdaju u Lutriji.

Iako su uslovi za privređivanje bili isti i prije pet godina, to tada nije smetalo „Lutriji“ da od Mile Radišića i njegovog „Grand Trejda“ kupe poslovni prostor u centru Banjaluke za 3,2 miliona maraka, piše portal Capital.

Inače, prihodi za 2021. godinu planirani su u iznosu od 9,8 miliona KM, od čega će 5,1 miliona biti podijeljeno za dobitke.

Rashodi se procjenjuju na 4,4 miliona KM od čega su najveći oni za plate zaposlenih i to 2,3 miliona maraka.

Portal Capital podsjeća koliko je uprava „Lutrije Srpske“ sposobna, da u korist tome najbolje govori to da su krajem prošle godine bili prinuđeni da se kreditno zaduže kako bi isplatili obaveze i pokrpili rupe u budžetu.

Kada je prošla godina u pitanju, a kako smo već ranije pisali, dobit je iznosila svega 38.500 KM i pala je za skoro četiri puta u odnosu na 2019. godinu.

U „Lutriji Srpske“ velike nade polažu u svoje preduzeće „EVL“ u kojem imaju većinski udio, a koje je prema ocjeni suda osnovano na nezakonit način.

Naime, Lutrija je dala saglasnost da preduzeće iz firme u Bugarskoj naruči aparate za kockanje koji će biti plaćeni 10,8 miliona maraka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Za godinu dana tri puta osvojio lutriju Za godinu dana tri puta osvojio lutriju
„Ogrebao“ automobil koji je salon prodao jer ga „Lutrija Republike Srpske“ nije platila „Ogrebao“ automobil koji je salon prodao jer ga „Lutrija Republike Srpske“ nije platila
Slovenac osvojio 11 miliona evra u "Eurodžekpotu" Slovenac osvojio 11 miliona evra u "Eurodžekpotu"
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    17h 5m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    22h 38m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    23h 30m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    2h 38m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    23h 35m
    0