Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha

29.09.2023. 08:42
0
IZVOR: srna.rs

Major Milan Tepić /1957-1991/ poginuo je na današnji dan 1991. godine, kada je tokom borbi sa hrvatskim paravojnim jedinicama digao u vazduh kasarnu JNA u Bjelovaru, ne želeći da neprijatelju preda skladište sa oružjem.

Zbog ovog čina, Tepić je postuhmno odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja.

Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je poseban Orden za zasluge u ratu.

Dok je trajala borba za kasarnu na Vojnoviću, major JNA Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara, radi sprečavanja predaje oružja i municije pripadnicima hrvatske paravojne formacije ZNG /zenge/, raznio je magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava.

Tom prilikom, stradali su i on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

- Jednom ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško - napisao je u posljednjem pismu major Milan Tepić.

U Komlencu, kod Kozarske Dubice, Tepićevom rodnom mjestu, svake godine se obilježava dan njegove herojske pogibije.

Vojnik Stojadin Mirković je 1999. godine odlikovan posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbjednosti prvog stepena.

Njegovi posmrtni ostaci su u julu 1995. godine sahranjeni u rodnom selu Donje Leskovce, kod Valjeva, gdje mu je 2013. otkrivena i spomen-bista.

Prije nekoliko godina, grad Valjevo posthumno mu je dodijelio najveće priznanje "Septembarsku povelju", a i jedna ulica u tom gradu nosi njegovo ime.

Hrvatska strana potvrdila je gubitak 11 svojih vojnika tokom eksplozije na Bedeniku, zbog čega su iz osvete strijeljali komandanta straže na tom objektu starijeg vodnika Ranka Stevanovića.

Za zločine nad pripadnicima JNA, u to vrijeme jedine legalne i regularne vojske u državi SFRJ, u čijem je sastavu tada formalnopravno bila i Hrvatska, još niko nije osuđen.

Komentari 0
Povezane vijesti
U petak obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle U petak obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle
Na današnji dan preminuo Pavle Vuisić Na današnji dan preminuo Pavle Vuisić
Sutra 30 godina od nekažnjenog masakra nad Srbima kod Drniša Sutra 30 godina od nekažnjenog masakra nad Srbima kod Drniša
Najčitanije
 • Havana - torta nad tortama
  19h 58m
  1
 • Gorio automobil u Istočnoj Ilidži
  20h 33m
  0
 • Firma „Euro-ekspres“ zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
  14h 25m
  0
 • Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu: Velenka Brstinova i kćer joj Dragana
  16h 45m
  0
 • Opljačkana Svetlana Cenić, analitičarka ima poruku za kradljivca
  9h 35m
  6