Makron: Što prije organizovati nove izbore u regionima u kojima su se desili nemiri

01.06.2023. 21:19
0
IZVOR: srna.rs

Francuska i Njemačka zatražili su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika samoproglašenog Kosova Vjose Osmani da, što je prije moguće, organizuju nove izbore u regionima u kojima su se desili nemiri, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je naglasio da su Francuska i Njemačka, takođe zatražili pojašnjenje izbornih regulativa na Kosovu.

I Vučić i Osmanijeva, kako je navedeno, insistirali su na tome da žele deeskalaciju krize na sjeveru Kosove, ali su iskazali vrlo malo volje da odstupe od svojih stavova.

Srbi sa sjevera poručuju da traže da im djeca žive slobodno

Srbi iz Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, koji četvrti dan mirno protestuju, poručuju da traže da njihova djeca žive slobodno.

Majka dve kćerkice, učenice osnovne škole, Aleksandra Kovačević, rekla je Srni da je u Zvečanu i vjerovatno u svim opštinama na sjeveru Kosova najteže biti majka.

- Iz dana u dan bdemo nad decom. Ovo je psihičko iznurivanje i iscrpljivanje i nas roditelja, i naše dece. Razlog više je što, eto, umesto da se raduju završetku školske godine i slave maturu, deca se kriju po kućama. Verujte, iz časa u čas kako čuju huk helikoptera počinju da drhte i da se tresu, a to, makar da ste i od kamena, ubija svaku nadu u bolje sutra - rekla je ona.

Kovačevićeva se, kao i većina Srba sa sjevera Kosova, plaši da će sjever doživjeti sudbinu srpskih enklava južno od Ibra.

- Znamo da je i dole Kfor zaposedao jedno po jedno selo, jednu po jednu opštinu i, eto, Srbi su tamo doživeli da se u većini čistih srpskih sredina prebrajaju sada na prste - rekla je ona.

Mještani Zvečana strepe da je bodljikava žica kojom je opštinska zgrada opasana, koju dodatno čuvaju pripadnici Kfora, koji se slobodno šetaju ulicama oslonjenim na Crkvu Svetog Đorđa i opštinsku zgradu, signal da će iz nje, kao što se to dogodilo u Štrpcu na krajnjem jugu Kosmeta, biti protjerane srpske institucije.

Mještanin S. Šćepanović ogorčen je zbog prisustva ROSU jedinica u zgradi opštine u kojoj su svi do jednog mještani Zvečana ostvarivali kakva-takva prava.

- Čini mi se i evo upravo oko toga vodimo raspravu da je odluka o postavljanju pet kontrolnih punktova Kfora oko centra varoši i prisustvo Kfora na svakom koraku potvrda da se ovde sprema vojna uprava - kaže on, dok njegov komšija Miodrag L. sumnja da je sve dogovoreno i da običan čovjek treba samo da trpi i ćuti iščekujući bolje dane, kako veli, po onoj narodnoj "strpljen spasen".

I građani sa područja opštine Leposavić, poput Srba iz Zubinog Potoka i Zvečana, četvrti dan mirno protestuju ispred sjedišta opštine Leposavić, tražeći da iz nje izađe nelegalni gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, koji je u pratnji ROSU jedinice nasilno ušao u objekat u kojem su smještene srpske institucije.

Objekat opštinske zgrade ograđen bodljikavom žicom obezbjeđuju američki vojnici u sastavu Kfora, a u samom objektu, kako tvrde mještani "boravi" znatan broj dugim cijevima naoružanih pripadnika ROSU jedinice.

Ispred opštinskog objekta postavljene su zastave samoproglašenog Kosova, Srbije, UNMIK-a i opštine Leposavić.

Na bodljikavoj žici kojom Kfor štiti zaposjednute pozicije vijore se zastave Srbije iza kojih pripadnici Kfora uglavnom ne stariji od 25 godine čame s puškama na gotovs.

Mještani Leposavića iz straha od mogućih "napakovanih" optužnica ne žele da im se imena spominju i navode da su mnogi koji su se odvažili da javno progovore morali da se spakuju i potraže dom u centralnoj Srbiji.

- Jedino što tražimo je da nam dozvole da nam djeca žive slobodno - rekao je Srni M. Budimirović.

On je istakao da djeca svakodnevno preživljavaju strah.

- Živeti u uslovima svakodnevnog straha za život dece je gore od bilo koje boleštine jer nema ništa teže, kako veli, nego gledati dete od tri četiri godine kako se trese i ne izlazi iz naručja roditelja - naveo je on.

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Pripadnici Kfora su u ponedjeljak, 29. maja, upotrijebili suzavac i šok bombe da bi rastjerali okupljene Srba ispred zgrade opštine Zvečan. Okupljeni Srbi su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima. Situacija se poslije toga smirila, a Kfor je ostao ispred zgrade opštine u koju su ušli pripadnici ROSU jedinica.

Sve škole u srpskim opštinama na sjeveru Kosova i Metohije ne rade.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Vučić: Suprotstavićemo se svetskim lobistima snažnije nego što misle Vučić: Suprotstavićemo se svetskim lobistima snažnije nego što misle
Vučić zbog Srebrenice u UN šalje izaslanka sa pismom, evo šta će tražiti Vučić zbog Srebrenice u UN šalje izaslanka sa pismom, evo šta će tražiti
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    18h 42m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    16h 11m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    10h 25m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    15h 29m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    6h 37m
    0