Marš odbrane na Ilinjaču 21. jula

11.07.2023. 10:08
0
IZVOR: katera.news

Svetom liturgijom i parastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog Zimonjića u Vojkovićima, 21. jula u 9.00 časova počeće kulturno-sportska manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“.

U 10.00 časova planirano je polaganje vijenaca ispred spomen kapele, a nakon toga, u 10.30 časova okupljanje građana ispred crkve u Vojkovićima, nakon čega će uslijediti tradicionalni odlazak na Ilinjaču. U 12.00 časova planiran je dolazak na Ilinjaču gdje će biti organizovan ručak za sve učesnike.

Slika

Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, jer je Ilinjača imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.

Četvrtog avgusta 1992. godine u ranim jutarnjim časovima počeo je napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera neprijateljskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dvije stotine sedamnaest doza krvi za 217 boraca koji su dali život za odbranu Vojkovića, Grlice i Krupca Dvije stotine sedamnaest doza krvi za 217 boraca koji su dali život za odbranu Vojkovića, ...
U toku prijave za kros u Vojkovićima; obezbijeđene vrijedne nagrade U toku prijave za kros u Vojkovićima; obezbijeđene vrijedne nagrade
Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO) Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 37m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 10m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 36m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 49m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 18m
    3